Іван XXIII - наближається канонізація "великого реформатора"
  • Нед, 16/03/2014 - 18:12

27 квітня 2014 відбудеться канонізація Івана XXIII та Івана Павла II. Обидва Папи характеризувалися прагненням до перетворень, а їх понтифікати були позначені багатьма нововведеннями в житті Церкви. Якщо для багатьох ще свіжими залишаються спогади про діяльність Івана Павла II, то постать Івана XXIII трохи менш знайома сучасним віруючим і про неї слід згадати.

Цей Папа, незважаючи на те, що став Понтифікомком у віці 77 років, а його понтифікат вважався "перехідним", залишився в історії, як один з найбільш великих реформаторів. Саме він оголосив про скликання II Ватиканського Собору, щоб відповісти на виклики, які ставила сучасна епоха. Мова не йшла про те, щоб сформулювати нові істини віри, але як представити науку церкви відповідно до сучасності. Папа закликав надати привілейоване місце милосердю та діалогу, зблизитися з іншими християнськими конфесіями.

Пастирський стиль Івана XXIII характеризувався новизною. Понтифік, який підкреслював, що є насамперед Єпископом Риму, часто зустрічався з вірними і відвідував парафії Вічного міста. Він був першим Папою, який відвідав лікарню і зустрівся з ув'язненими у в'язниці. За час свого понтифікату він покидав Ватикан для зустрічі з вірними близько 150 разів.

Іван XXIII був першим Понтифіком, який прийняв на аудієнції главу Англіканської Церкви. Він вперше в історії Церкви надав кардинальську гідність темношкірому єрарху з Африки, а також єрархам з Японії та Філіппін.

Іван XXIII скасував звичай цілування хреста на взутті понтифіка після його обрання Єпископом Риму, а також дозволив вірним відвідувати купол базиліки св. Петра, навіть у той час, коли сам гуляв по ватиканських садах.

Іван XXIII став першим Римським Понтифіком, який очолив літургію за візантійським обрядом. Він є першим і єдиним папою, який отримав Премію Больцано за збереження миру, людства і братерства. Цим був відзначений його внесок у вирішення Карибської кризи. Цю премію він отримав в Квіринальскім палаці - резиденції італійського Президента і став першим Понтифіком, який відвідав це місце, після того, як Рим перестав бути столицею Папської держави.

Іван XXIII був першим Папою, який почав прямий діалог з главою СРСР - він відповів на телеграму Микити Хрущова, надіслану з нагоди свого 80 -річчя.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va