Івано-Франківський Карітас організував виставку художніх робіт неповносправної молоді «Створюємо зміни разом – творчі та відкриті»
  • Втр, 06/12/2016 - 13:38

5 грудня, у виставковій залі обласної організації Національної спілки художників України,  відбулося  відкриття виставки художніх робіт дітей та молоді з особливими потребами «Створюємо зміни разом – творчі та відкриті». На відкриття виставки завітали представники влади області, громадських організацій, художники, журналісти та автори художніх робіт, представлених в експозиції.

«В цих роботах, у цьому мистецтві ми можемо по-іншому сприймати людей з особливими потребами, - розповідає директор Івано-Франківського Карітасу отець Володимир Чорній. – З богословської точки зору, ці люди є покликані Богом до життя для нас з вами. І ми більше маємо від них, коли стараємося їм допомогти, адаптувати, соціалізувати – Господь дає таку нагороду і ми стаємо моральною громадою, соціальною. Ця виставка відкрилася завдяки праці молоді та дітей з особливими потребами і допомагає по-іншому зрозуміти і відкрити їх. Картини, представлені тут не професійно виконані, але чисті та одухотворені, бо намальовані людьми, які не мають гріха». 

В Івано-Франкіському Карітасі  понад 40  вихованців  Центру дозвілля та соціальної адаптації  прийняли участь у  арт-проекті, який реалізовувався за підтримки МБФ «Карітас України».  Протягом  трьох місяців під керівництвом викладача з малювання Івана Боднарчука  вони намалювали  понад  100 робіт. Кожна з них особлива, адже  демонструє бачення світу дітьми та молоддю з особливими потребами, їх переживання та відчуття, які вони передали за допомогою фарб, що є особливо цікавими та цінними.

«Твори, представлені сьогодні в залі обласної організації Національної спілки художників України, насправді відрізняються від експонованих поруч експозицій професійних художників своєю безпосередністю, наївністю, відкритістю, своїм не завжди вмінням і в цьому, власне, найбільша їх цінність, бо люди з особливими потребами, коли використовують світ кольору, фарби для того, аби в якийсь такий знаковий спосіб, асоціативний, інтуїтивний висловитися, показати свій внутрішній світ, - ділиться голова правління обласної організації Національної спілки художників України Микола Якимечко. – Насправді ці твори дуже веселі. Тобто, їх автори сонячні. І якщо зовні ми можемо розуміти, що вони не цілком повносправні, то душа у них світла, кольорова, співуча. І наочно можна прослідкувати вплив арттерапії, яку ці діти та молодь отримують в Карітасі. Малювання лікує, пробуджує якісь такі потаємні, приспані, не відкриті плоди спілкування з зовнішнім світом через колір, через композицію, лінію, пляму, силует, колорит, співвідношення кольорів».

«Символічно , що ця виставка співпадає з виставкою робіт, присвячених Іванові Франку, - зазначив Івано-Франківського обласного центру соціальних служб для сім’ї та молоді Ростислав Микитюк. – Окремі роботи молоді та дітей нагадують мені мотиви Франкових творів. У них є бачення того світла, яке нам доносив великий поет. Це прекрасно, що така молодь, за підтримки нашого Карітасу, має змогу продемонструвати свою творчість. На жаль, ми часто згадуємо людей з особливими потребами лише коли є привід. Хочеться побажати, щоб ми пам’ятали про них завжди, підтримували  та опікувалися ними повсякчас».

Особливі художники запрошують усіх небайдужих поціновувачів мистецтва відвідати виставку «Створюємо зміни разом – творчі та відкриті», яка  триватиме у приміщенні  виставкової  зали обласної організації Національної спілки  художників України  до 11 грудня 2016 року.