Івано-Франківський Карітас оздоровлює дітей у літньому таборі
  • Птн, 21/07/2017 - 16:51

Вже традиційно БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» дарує своїм підопічним дітям можливість оздоровитись та відпочити у літньому таборі.

І цього року серед мальовничих гір у селі Заріччя Надвірнянського району 88 дітей та 12 батьків разом з працівниками Карітасу відпочили у літньому оздоровчому таборі. Табір діє на базі реколекційного центру Місійного товариства св. ап. Андрія УГКЦ. Впродовж червня тривали три табірні зміни, в яких під супроводом працівників Карітасу та волонтерів, оздоровлювались діти різних цільових груп: з кризових та малозабезпечених родин, з багатодітних сімей, діти позбавлені батьківської опіки, діти та молодь з вадами розумового розвитку, діти з родин вимушено переміщених осіб та учасників АТО .

Перша зміна – молодь з інвалідністю, що відвідують Центр дозвілля та соціальної адаптації Івано-Франківського Карітасу. Двадцять шість дітей та семеро батьків відпочили у мальовничому куточку біля Делятина. Грали у спортивні ігри, малювали на асфальті, ліпили з пластиліну. Виготовляли вітальні листівки у техніці квілінг, хтось дарував їх вожатим, інші – забирали листівки додому, як згадку про табір. На тренінгах говорили про дружбу, людські цінності та вміння прощати. Багато гуляли на свіжому повітрі та кожного дня відвідували богослужіння.

Наступними перейняли естафету активного і корисного відпочинку діти, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. Літні грози не завадили дітям гарно відпочити та набратися сил.

Інтелектуальний конкурс «КВК», розважальна програма «Чічка Прикарпаття та Легінь Карпат», театральний конкурс, вечір талантів, станційна гра «Казковий експрес» – програма табору дозволила дітям проявити свої знання та уміння.

Відпочиваючи у таборі, діти опанували різні види творчої діяльності: навчилися робити квіткові композиції з гофро-паперу, виготовляти магніти із природних матеріалів, плести ексклюзивні браслети, розписувати пряники. Цікавою несподіванкою для учасників табору став кулінарний майстер-клас із приготування вареників. Дітям особливо приємно було смакувати традиційну українську страву, ще й власноруч приготовлену.

Незабутні враження діти отримали від екскурсії у Верховину – неповторний край краси природи, людини, високої духовності. Гори, овіяні народними переказами, легендами, міфами зачаровують з першого погляду. Учасники екскурсії не могли оминути Музей гуцульської магії, у якому зібрано чимало атрибутів карпатських знахарів та мольфарів, а також лікувальні трави та настої, якими вони оздоровлювали людей. Побували й у мальовничому селі Криворівня. Там були у Літературно-меморіальному музеї Івана Франка, у будинку, де свого часу відпочивав та творив сам видатний письменник. Також прогулялися місцями, де знімався легендарний фільм «Тіні забутих предків», побачили збережені з сивої давнини народні традиції та обряди.

«Перші дні було трохи важко, бо сумувала за рідними, – ділиться своїми враженнями учасниця табору Анастасія Солдак, – але ми дуже швидко здружилися і я зрозуміла, що цей табір я запам’ятаю надовго. У нас були різні конкурси, ігри та ще й цікаві майстер-класи».

«У мого Данила залишилося багато позитивних емоцій та гарних спогадів – каже мама хлопчика Ольга Позняк. – Я дуже сумувала за Данькою і мені трохи не вистачало його допомоги, але я задоволена, що він відпочив Дуже вдячна Карітасу за оздоровлення наших дітей».

Третя зміна – особи з вадами розвитку та опорно-рухового апарату, що проживають у районах Івано-Франківської області. Відпочили двадцять троє дітей та четверо батьків. Усіх залучали до активної участі в програмі, яка мала на меті згуртувати та познайомити їх між собою. Гасло, емблема та назву загону – це перше завдання, яке стояло перед молоддю після приїзду до табору. Між іншим, багато молодих людей вперше пізнали таборове життя, тому для них час проведений за стінами своєї домівки і робота в команді були в новизну.

Чим же займалася молодь у таборі? Виготовляли різні дрібнички, які можуть знадобитися в повсякденні, гуляли прекрасним берегом ріки Прут, грали у футбол і навіть брали участь у показі мод. Особливо із завзяттям молодь готувалася до цієї події. Робота кипіла над костюмами для дефіле кілька годин. Море позитиву і нових вражень отримали як учасники, так і самі організатори табору. Все вдалося на 5+!

Ну і як не згадати про таборові посиденьки біля вогню. Так-так, вони також були! А пісні прекрасно доповнювали вечори біля багаття: «Червона рута», «Гуцулка Ксеня», а також авторські пісні талановитого жителя смт. Отинія Петра Богаченка. Варто сказати, що молодь навіть готувала вечерю на вогні – гречку з рибою і салатом. На завершення табору молодь продемонструвала свої таланти на прощального концерті: співали пісні, декламували вірші, гуморески і грали комедійні сценки-мініатюри.

У липні дев’ятеро дітей з родин переселенців та учасників АТО поїхали у Полтавську область. Там протягом десяти днів вони відпочивали в терапевтично-оздоровчому таборі «Лелеколенд». Кожен день був надзвичайно цікавим - заняття в «Мульти-майстерні», гурток акторської майстерності, «співаночки», туристичні походи, участь в конкурсі малюнків «Світ і я», спортивні естафети, футбольні матчі, ігри в баскетбол та волейбол, вечір «Живої музики», виступи на концерті «Карітасик має талант», випуск передачі "Times of Caritas", фанти із завданнями, музична та водна терапія.

Родзинкою табору були іпотерапевтичні заняття. Іпотерапія – це не просто верхова їзда на коні, спілкування з кіньми дуже позитивно впливає на емоційний стан дитини. Дитина стає спокійною, позбувається відчуття напруги, страху, тривоги, стає більш впевненою у собі, чуйною та уважною.

Проведені дні у таборі промайнули наче мить і вже зараз всі вдома. Залишилися лише фотографії зі спогадами з мальовничих Карпат та Полтави. Сподіваємось, що тепла у серці та гарного настрою, якими збагатилися діти у таборі, вистачить аж до наступного літа.

Літнє оздоровлення відбулося за фінансової підтримки парафіян м. Мадрид (Іспанія), МБФ «Карітас Україна», Бернгарда М. та Гелиги Рат з Карітасу єпархії Фульда (Німеччина).