Із залу парламенту канадської провінції Квебек зняли історичне розп’яття
  • Чтв, 25/07/2019 - 14:21

Історичне розп’яття, яке в 1930 році Католицька Церква подарувала прем’єру Маурісу Дуплессісу за його віру і побожність, нещодавно зняли зі стіни Синьої Кімнати Національного зібрання Квебеку.

Рішення усунути розп’яття, що висіло над кріслом спікера від 1936 року, прийняли в березні одноголосно.

Вслід за цим рішенням міністр у справах різноманітності Саймон Джолін-Барретт одразу заборонив носити релігійні символи більшості публічних службовців в Квебеку.

Прем’єр-міністр Квебеку Франсуа Лего був проти усунення розп’яття, однак підтримав рішення більшості.

«Я не вважаю, що це – релігійний символ. Це – частина нашої історії і наших цінностей», - пояснив він. – «На нашому прапорі є хрест. Вважаю, що ми повинні розуміти, що в минулому у нас були протестанти, католики, котрі будували ті цінності, які ми зараз маємо в Квебеку. Це – частина нашої історії. Думаю, що ми маємо усвідомлювати це і не плутати з релігійними символами».

Однак, попри заперечення, розп’яття забрали. За повідомленнями The Post Millenial, вплив на таке рішення мав поширений у західному світі тренд усунення християнських символів з громадських місць та затьмарення християнської спадщини.

Розп’яття, усунене з Національного зібрання Квебеку, тепер впродовж кількох тижнів буде розташоване в музеї Холу Національного Зібрання.