Ізраїль планує обмежити святкування Великодня в Єрусалимі
  • Птн, 14/04/2023 - 12:35

Церковні лідери в Єрусалимі висловлюють обурення рішенням ізраїльської поліції обмежити кількість віруючих у Храмі Гробу Господнього під час Пасхи у суботу.

Ізраїльська поліція обмежить кількість віруючих у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі під час православних пасхальних церемоній у суботу. Цей крок викликав обурення лідерів церкви, які заявили, що не співпрацюватимуть, повідомляє Vatican News.

Влада Ізраїлю обмежила кількість тих, хто може відвідати суботню церемонію сходження Благодатного вогню в храмі Гробу Господнього, до 1800 осіб (для порівняння: минулого року це було 8200 осіб).

Ритуал Благодатного вогню зазвичай відбувається серед великого скупчення людей.

Останніми днями у Давньому місті встановили додаткові блокпости.

Ізраїльська поліція наполягає, що забезпечує безпеку та свободу віросповідання, хоча представники церкви закликають християн ігнорувати обмеження. У розмові зі ЗМІ отець Маттеос Сіопсіс сказав, що церемонію проводитиме Грецька Православна Церква, і запросив усіх, хто бажає долучитися до них.

Християнські лідери вказують на те, що церемонія вже давно відбувається без будь-яких труднощів.

Спільна заява

У спільній заяві Грецького Православного Патріархату, Кустодії Святої Землі та Вірменського Патріархату зазначено: «Ми продовжуватимемо підтримувати звичаї Status Quo, і церемонія проводитиметься як зазвичай уже протягом двох тисячоліть, і всіх, хто бажає поклонятися з нами, запрошені взяти участь».

Цьогоріч настрій релігійних святкувань у Давньому місті був надзвичайно високим, що пов'язане з тим, що єврейське свято Песах, Великдень і священний для мусульман місяць Рамадан збіглися у період посилення ізраїльсько-палестинської напруженості.

Минулого тижня італійський турист загинув, ще семеро людей отримали поранення внаслідок нападу на автомобіль у Тель-Авіві. Напад стався після того, як дві британсько-ізраїльські сестри були вбиті, а їх мати була поранена під час стрілянини на Західному березі.

До цього ізраїльські війська завдавали ударів по цілях, пов'язаних з палестинським бойовим угрупованням ХАМАС у Лівані та по всьому сектору Газа.