Ізраїльські археологи виявили християнський монастирський комплекс V століття
  • Втр, 16/02/2016 - 18:14

В найнесподіваніших місцях Ізраїлю постійно знаходять давні скарби. Завжди перед початком будь-яких будівельних робіт Управління старовини Ізраїлю проводить так звані охоронні розкопки.

«Ми почали тут копати, не знаючи, що можемо знайти. Але через три місяці виявили великий монастир, що  досить добре зберігся», - розповідає археолог Аміт Шадман. В області Рош ха-Аїн було знайдено багато церков і монастирів, з чого випливає, що християнство тут поширювалося приблизно в п'ятому столітті. Керуюча розкопками Аміт Шадман каже, що знайдена нещодавно візантійська церква була вимощена барвистою мозаїкою. Однією з найважливіших знахідок став грецький напис на вході. «Тоді було точно так само, як і сьогодні. Люди хочуть знати, на що вони дали гроші. Необхідно розуміти, що будівництво такого комплексу - дуже дорога справа», - продовжує археолог. Напис говорить: «Це було побудовано за священика Феодосії. Мир вам, коли ви входите. Мир вам, коли ви виходите. Амінь».

Це древній аналог сучасних табличок із зазначенням імен жертводавців. У монастирському комплексі проживало до тридцяти монахів, і, на думку Шадман, вони займалися скотарством і землеробством. У монастирі виявлені житлові приміщення, стайні і маслоробний прес.

Археолог каже, що це не могло бути побудовано без допомоги церкви. «Головна особливість цього монастиря - його турбота про сільську місцевість», - стверджує Аміт Шадман. Археологи виявили поблизу ще більш давню будову - фермерський будинок, якому 2700 років.

«Спочатку вся ця місцевість була пов'язана з сільським господарством», - говорить археолог. Іноді археологам доводиться переміщати древності, але часто вони їх знову закопують. Древній візантійський монастир і садиба повинні стати частиною парку.

«Я можу вам сказати, що цей об'єкт ми не станемо знищувати. Ми плануємо його зберегти і залишити як зелену зону», - стверджує Аміт Шадман.