Ізраїльські екстремісти зазіхають на церковні об’єкти, - Архиєпископ Піццабалла
  • Пон, 13/06/2022 - 15:51

Верховний суд Ізраїлю санкціонував передання ізраїльській радикальній організації три об’єкти нерухомості, розташовані у Східному Єрусалимі, один з яких належить Грецькій Православній Церкві. «Впродовж років пробують використати слабкість Церкви, щоб привласнити собі її власність», - зазначив латинський патріарх Єрусалиму, Архиєпископ П’єрбатіста Піццабалла у розмові з Ватиканським радіо.

Справа триває від 2004 року, коли єврейська організація отримала право на довгострокову оренду двох готелів, розташованих у мусульманській дільниці, та третій будинок в християнській дільниці. Суд відхилив апеляцію, подану Грецьким Православним патріархатом, у справі уневажнення права власності будинків, що раніше належали патріархату, а права на які заявляє організація «Ateret Cohanim». У своїй заяві в середу Трибунал зазначив, що Грецький Православний патріархат не зміг «довести звинувачення у шахрайстві і не представив жодних доказів на його підтвердження».

В свою чергу патріархат назвав рішення суду «несправедливим і таким, що не базується на жодних ані юридичних, ані логічних підставах», наголошуючи факт, що «радикальна організація Ateret Cohanim і її прихильники застосували невідповідні та незаконні методи, щоб отримати християнську власність в одному із найважливіших місць мусульманських арабів і християн в Єрусалимі». Також повідомлено про готовність підтримати палестинських працівників і мешканців, а також до подальшої боротьби за обмеження «расистської політики і правого екстремізму в Ізраїлі».

Латинський патріарх Архиєпископ Піццабалла вважає, що вирок є красномовний у ситуації, коли присутність християн в Ізраїлі і Святій Землі переживає багато проблем. Католики також не можуть спокійно розпоряджатись своїм майном, що перетворюється на реалізацію ініціативи.

«Католицька Церква не має стільки об’єктів нерухомості, як Православна Церква, але надалі їх є багато, проте стає все важче ними управляти, як з огляду на щоденне утримання, так і на змінні закони і зростаючі податки. Вони стають великою проблемою. Це майно є важливим, оскільки є інструментом, який нам потрібен для реалізації діяльності: провадити школи, лікарні та будинки опіки. Цей момент є також особливим і тому, що після двох років пандемії наші засоби ще більше зменшились».