Ізраїльські християни мусять боротися проти джихаду
  • Втр, 13/05/2014 - 16:35

Християни Близького Сходу опинилися в облозі. Щодня їх вбивають у Сирії, Іраці, Лівані. Там їх, як і євреїв, вважають ворогами, яких слід знищити. Вони вже не чекають на допомогу Заходу, а шукають нову стратегію боротьби з джихадом.

«Нас переслідують і систематично вбивають, палять наші церкви та монастирі», – говорить християнин-мароніт Шаді Халлул, що живе на кордоні з Ліваном.

Майбутній візит Папи на Близький Схід спонукає їх висловлюватися прямо і чітко хоча б там, де це ще можливо – в Ізраїлі.

«Ми хочемо повної інтеграції християнської молоді у суспільство цієї країни», – сказав священик грецької православної церкви, о. Габріель Надаф.

Надаф є суддею релігійного суду, колишнім прес-секретарем грецького патріарха в Ізраїлі та чинним священиком в Хайфі, Акко і Назареті. «Ми хочемо покласти край брехні, згідно з якою нас вважають арабами. Ми ізраїльські християни, а не ізраїльські араби. Ось уже 65 років нас намагаються переконати у цій брехні. Ми належимо до християнського племені, найстаршого після євреїв у цій частині світу. Нас гнобили і навертали в іслам силою, ми звикли бути щитом і троянським конем. Араби, навіть обрані до парламенту, з презирством ставляться до своєї дивовижної удачі, закликають до війни проти Ізраїлю, отримуючи при цьому високу зарплату, пенсі, страхування і користуються повною свободою. Вони знають, що подібна свобода існує тільки тут, але вони загрожують Ізраїлю смертю і кажуть, що захищають мусульман і християн. Але від кого? Це від них ми повинні захищатися, так як вони нападають на нас і переслідують. Хто ми такі? Ізраїльські християни, такі ж, як італійські чи американські, як християни якої іншої країни світу», – каже о. Габріель.

Священик Габріель Надаф живе з дружиною і двома дітьми в Назареті, де тільки 20 % населення сповідує християнство. «Я живу як у вогні», – говорить він про той ризик, який йому загрожує кожного разу, коли він виходить з дому. Але він готовий йти до кінця: «Потрібна сміливість. Наше майбутнє пов'язане з Ізраїлем. Уявіть собі, що вороги візьмуть верх над Ізраїлем. Це означатиме кінець для всіх християн в цьому регіоні. Тому ми не обмежуємося тільки розмовами, ми діємо, боремося в ізраїльській армії як громадяни країни, що мають ті ж права і обов'язки. Ми хочемо, щоб наша молодь служила в ізраїльській армії нарівні з іншими».

Правою рукою о. Надафа є енергійний безстрашний парашутист – резервіст-християнин – мароніт Шаді Хасан, що живе на кордоні з Ліваном. Він заснував «Форум набору рекрутів-християн». Один із синів о. Надафа був викрадений. Йому зламали руку, а потім відпустили, але сімнадцятирічний юнак все одно вирішив йти служити в армію. Християн звинувачують у зраді та в готовності наставити зброю проти братів-арабів. Дві арабські партії «Хадаш» і «Балад» відвернулися від них. Члена парламенту Басіле Гатас звинуватили в тому, що він закликав до насильства проти о. Надафа . «Не називайте нас арабами, це спотворення історії. На Святій землі ми існували ще до ісламських завоювань, під час яких деяких з нас змусили навернутися в іслам, а деяких одурманили і втягнули у гру, яка тривала до вчорашнього дня. Я просто християнин, – говорить Шаді Халлул і молиться «Отче наш» арамейською мовою, як це робив єврей Ісус. – Але головне – це армія. Нехай приїжджає Папа, він – велика людина. Однак ми сподіваємося, що він залишить мову дипломатії і перейде до захисту християн. Він повинен висловитися проти вбивчої ненависті, повинен підштовхнути Європейський Союз до захисту прав людини не на словах, а на ділі».

Жити в Назареті складно. «Ми нічого не боїмося, навіть у дівчат немає страху, – говорить о. Надаф. – Ми хочемо воювати в бойових підрозділах, і деякі вже пішли туди на службу». В Ізраїлі 160 тисяч християн. «Щороку в армію йшло служити 35 осіб, а за останній рік прийшло 100 осіб, з них 10 – це дівчата, – з ентузіазмом говорить Шаді. – Ми повинні підтримувати цих молодих людей та їх родини під час і після армійської і цивільної служби. Їх чекає великий і ворожий світ. Тільки віра і взаємодопомога зможуть їх підтримати».

За матеріалами lsblog.it