Ізраїльські вчені прочитали напис, якому 3 тисячі років
  • Суб, 20/06/2015 - 08:47

Фрагменти посудини були знайдені в 2012 році під час розкопок в Хірбет-Кіяфа професором Йосипом Гарфінкелем з Інституту археології Єврейського університету та Саар Ганор з Управління у справах старожитностей Ізраїлю. Оскільки на деяких фрагментах були помітні сліди написів давньоханаанською мовою, вчені вирішили спробувати прочитати їх цілком.

В результаті інтенсивної роботи сотні фрагментів були зібрані воєдино, і перед дослідниками виникло ім'я "Ішбаал Бен Бада" (Eshba'al Ben Bada '). Таке ім'я вперше зустрічається в стародавніх написах, знайдених в Ізраїлі. Однак воно відоме зі старозавітної Другої книги царств, де ім'я Ішбаал носив молодший син першого ізраїльського царя Саула. Він був убитий двома своїми воєначальниками, які відрізали йому голову уві сні і принесли її цареві Давиду. Батька людини, ім'я якої було написано на посудині, звали Бада. Це ім'я унікальне, воно не зустрічалося ні в старозавітних текстах, ні в археологічних матеріалах.

Дослідники вважають, що Ішбаал Бен Бада був заможною людиною, володів сільськогосподарськими угіддями, продукція яких транспортувалася в посудинах, позначених його іменем. Знайдений напис вчені вважають ще одним свідченням соціальної стратифікації в часи виникнення Іудейського царства.

Гарфінкель і Ганор також додають, що в результаті розкопок останніх років було знайдено п'ять написів X століття до нашої ери: два з Хірбет-Кейафи, по одиному в Єрусалимі і з Бейт-Шемеш. До цього не було відомо жодної письмової пам'ятника цього періоду. Тепер можна вважати, що грамотність в ранньому Юдейськім царстві була поширена ширше, ніж вважалося раніше. Можливо, становлення держави і необхідність створення управлінського апарату вимагали поширення писемності.