Ізраїльський дипломат: Франциск не боїться контактів з євреями
  • Суб, 02/11/2013 - 18:42

Колишній посол Ізраїлю при Святому Престолі Мордехай Леві високо оцінив дружнє ставлення Папи Франциска до євреїв і закликав останніх до активізації діалогу з християнами. Результати піврічного понтифікату здаються з єврейської точки зору іноді "дуже хорошими, щоб бути правдою", написав, іронізуючи, Леві на сторінках тижневика "Jüdische Allgemeine", що публікується в Берліні. У той же час, він не піддає жодному сумніву благі наміри Папи Франциска, який демонструє, що "не боїться контактів з євреями".

Більше того, Понтифік ставить перед євреями завдання, "яке не було вирішене до цих пір". "Більшість наших братів по вірі" закриті до сьогоднішнього дня на інтенсифікацію діалогу, написав Леві, говорячи про сповідників юдаїзму. Це, на його думку, є результатом "певної зарозумілості", а також явного страху. У той час, як християни широко беруть участь у міжрелігійному діалогу, єврейські партнери не відповідають взаємністю на цю пропозицію. Франциск −  це "затятий представник тенденції примирення, яка була закладена на II Ватиканському Соборі", вважає ізраїльський дипломат.

На думку Леві, багато євреїв виступають проти цієї тенденції "через страх перед контактом з історичною можливістю участі у плідному діалозі, щоб, нарешті, почати нову главу в єврейсько-християнських стосунках". Вони все ще бояться піддатися "месіанізації". Такі страхи Мордехай Леві назвав необґрунтованими і послався на соборну декларацію "Nostra Aetate" про ставлення Католицької Церкви до нехристиянських релігій.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va