Ізраїльтяни та палестинці: мир можливий
  • Суб, 26/07/2014 - 21:15

Є на землі місце, де ізраїльтян і палестинці мирно їдять за одним столом, грають в одній футбольній команді, сидять поруч в автобусі та живуть під одним дахом. Це місце настільки реальне, що воно дозволяє думати, що мир між двома народами – єдино можливий шлях. Знаходиться воно неподалік італійського міста П'яченца, де вже п'ятий рік поспіль Відділ виховання наднаціональності при Папському інституті закордонних місій, у співпраці з парафіями цього регіону, запросив 120 юнаків та дівчат з усіх куточків Землі: з Палестина та Ізраїлю, з Єгипту, Сербії, Польщі, Македонії та Італії.

Упродовж семи днів молодь вибудовує міжрелігійний діалог між мусульманами, християнами й євреями не лише за допомогою слів, а й через ігри, спортивні змагання, самодіяльні концерти і спільні екскурсії. Різноманітність стає приводом розповісти про себе і про свою країну, про відносини з Богом і з іншими людьми.

Нещодавно одна з учасниць – Ярден з Тель-Авіва – написала на своїй сторінці в Фейсбуці, що її забирають в армію. Серед коментарів – слова її палестинської ровесниці: "Якщо я коли-небудь зустріну тебе на блокпості, знай, що я не буду тебе ненавидіти і не злякаюся твоєї форми, тому що цього літа ми познайомилися, подружилися, стали сестрами, – і лише це має значення".