Кабмін просять внести до державного реєстру фах «вчитель/викладач духовно-моральних дисциплін»
  • Суб, 22/06/2013 - 11:00

19 червня 2013 року у Львові відбулася регіональна конференція, приурочена до 1025-річчя Хрещення Русі-України, на тему: «Християнська етика у формуванні світогляду дітей та молоді України». Ініціаторами такого заходу виступили: Комісія з питань викладання християнської етики та виховання Львівської обласної ради, Департамент з питань освіти, науки, сім’ї та молоді Львівської обласної державної адміністрації, Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та Катехитично-педагогічний інститут УКУ. Про це повідомили в Комісії УГКЦ у справах освіти і виховання.

Участь у конференції взяли депутати Львівської обласної ради, керівництво Департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації, священнослужителі та представники традиційних Церков України (УГКЦ, УПЦ, УПЦ КП, УАПЦ), провідні науковці, педагоги, громадські діячі та студенти вищих навчальних закладів Львова.

У першій частині учасники конференції заслухали доповіді фахівців, зокрема церковних представників. Від УГКЦ виступила голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання с. Христофора Буштин, СНДМ, на тему: «Основи християнського виховання». Сестра розкрила важливість потреби міждисциплінарного підходу у християнському вихованні, вказала на необхідні передумови ефективності морального виховання та представила вибрані приклади християнських підходів у вихованні.

Після обідньої перерви представники обласних і районних методичних об’єднань узяли участь у роботі в секціях. Вони обговорили актуальні питання християнського виховання в дошкільних навчальних закладах Львівщини, методики викладання предмета «Основи християнської етики» в початковій, основній та середній школі, християнського виховання у позашкільний час, професійної освіти і християнського виховання у спеціалізованій та експериментальній школі.

Завершилася конференція підбиттям підсумків та затвердженням спільної резолюції. Учасники звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням внести до державного реєстру фах «вчитель/викладач духовно-моральних дисциплін», розглянути питання ліцензування фаху у вищих навчальних закладах України, повернути в Типовий навчальний план одну годину на предмети духовно-морального спрямування як складову інваріативної частини. У зверненні до педагогів учасники висловили побажання-прохання утверджувати християнські цінності серед дітей і молоді, зберігати принцип екуменізму в підходах до викладання основ християнської етики, розвивати в дитини її таланти як Божий дар, утверджуючи при тому дух патріотизму, милосердя і жертовності. Учасники конференції звернулися також до батьків із проханням гідно виконувати свої обов’язки щодо навчання та виховання власних дітей, пам’ятаючи, що вони – дарунок Божий, плекати у власних дітях моральні цінності, засновані на любові до Бога та любові до ближнього, і бути належним прикладом християнина, пам’ятаючи, що діти часто беруть приклад з батьків.

 

Департамент інформації УГКЦ