Кабмін затвердив порядок відвідування храмів у разі послаблення карантину
  • Срд, 20/05/2020 - 18:49

Уряд більш детально сформулював обмеження масових релігійних заходів під час адаптивного карантину, а також передбачив можливість їх послаблення у разі згасання епідемії коронавірусу COVID-19. 

Оновлені карантинні обмеження Кабінет Міністрів України затвердив у середу, 20 травня 2020 року. Однак зміни набудуть чинності після офіційного оприлюднення постанови, що планується у четвер, 21 травня, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Тепер в урядовій постанові прямо зазначено, що забороняються лише ті масові заходи, в яких кількість учасників більше 10 осіб. Тобто немає жодних обмежень для проведення релігійних заходів, в яких беруть участь не більше 10 осіб. Водночас залишається вимога одягати респіратор або захисну маску (у тому числі виготовлену самостійно) в будівлях і громадському транспорті.

Фактично такі вимоги до проведення публічних релігійних заходів існували майже від початку карантину – згідно домовленості Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій із керівництвом Національної поліції про порядок застосування попередньої редакції урядової постанови. При цьому зараз Уряд дозволив місцевій влади приймати рішення про послаблення обмежувальних заходів у разі покращення епідеміологічної ситуації.

Згідно постанови Кабміну, послаблення протиепідемічних заходів в окремих регіонах застосовується та припиняється на підставі рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Тобто місцева влада отримала більше можливостей для послаблення карантину в залежності від ситуації в регіоні.

В регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів дозволяється з 22 травня … проведення релігійних заходів, за умови участі не більше однієї особи на 10 метрів квадратних площі, де проводиться релігійний захід.

 

Однак таке формулювання урядової постанови викликає низку зауважень у експертів Інституту релігійної свободи:

  • Чи не стане обмеження щодо участі у релігійних заходах не більше однієї особи на 10 м. кв. ще більш суворим, ніж допустима нині присутність до 10 осіб у місцях проведення релігійних заходів (особливо для малих храмів)?
  • Чи відповідає принципу пропорційності та доцільності збереження такого суворого обмеження релігійних заходів у той час, коли цією ж постановою Кабмін дозволяє відновити роботу громадського транспорту і метро з 25 травня, де скупчення людей буде набагато більшим, ніж у храмах?

Нагадаємо, що Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вважає, що достатнім заходом для запобігання скупченню людей буде присутність у приміщенні не більше 1 особи на 5 м. кв. площі місця проведення богослужіння чи обряду. Два тижні тому ВРЦіРО передала Прем'єр-міністру України свої пропозиції щодо застосування адаптивного карантину для релігійних організацій.

В коментарі для ІРС, старший єпископ Української Церкви християн віри євангельської Михайло Паночко пояснив позицію ВРЦіРО і очікування віруючих щодо дій влади:

 
 Ми були і залишаємося відкритими до чесної комунікації і на національному рівні, усвідомлюючи, що жодна влада не працювала в подібних умовах. Сподіваємося, що позитивний досвід інших країн в ставленні до церков та релігійних організацій може бути застосований і в Україні.

 

Також Рада Церков пропонувала Уряду не забороняти богослужіння та релігійні обряди за межами культових споруд на відкритому повітрі, а також приватного характеру (вінчання, хрещення, похорон тощо), за умови вжиття заходів із запобігання скупченню людей. 

Крім цього, ВРЦіРО вважає недоцільним поширювати вимогу обов’язкової самоізоляції для осіб, які досягли 60-річного віку, на священнослужителів та осіб, задіяних в організації богослужінь, а також на інших працюючих осіб пенсійного віку. Така вимога досі зберігається в постанові Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 року, незважаючи на послаблення карантину.

Інститут релігійної свободи
irs.in.ua