Канада: існує велика підтримка легалізації евтаназії бездомних та вбогих
  • Чтв, 01/06/2023 - 13:24

У Канаді провели опитування на тему можливих причин розширення легальної евтаназії, результати якого шокують. Аж третина суспільства підтримує запровадження самогубства за бажанням для бездомних та осіб, які живуть в крайній вбогості, навіть у випадку, якщо вони цілком здорові. Це підтверджує світовий тренд, який говорить про те, що після легалізації навіть обмеженої форми допомоги в самогубстві, стає важко її стримати.

Опитування було проведено через сім років після того як у Канаді запровадили нові приписи щодо т.вз. «медичної допомоги» при вмиранні. Зараз там евтаназія доступна для усіх дорослих осіб, які стверджують, що страждають через будь-якого виду терпіння, яке суб’єктивно вважається таким, яке неможливо витерпіти і гіпотетично існує можливість його поглиблення.

Аж 27% канадійців зазначили, що погодились би із можливістю «надати медичну допомогу при вмиранні», якби єдиним приводом для цього була вбогість, без жодної хвороби. 28% респондентів визнали «бездомність» відповідним приводом для проведення евтаназії.

Проведене опитування показує, що впродовж останніх років у тамтешньому суспільстві збільшилась загальна підтримка для евтаназії, яка, на думку 20% респондентів, «повинна служити кожному з довільних причин». Іншими словами, одна п’ята опитаних мешканців погодилась із твердженням, що «медична допомога при вмиранні має бути завжди дозволеною, незалежно від того хто про неї просить», навіть без доказів будь-якого страждання .

У Канаді перший федеральний закон щодо евтаназії був ухвалений в 2016 році, виключно для невиліковно хворих осіб. Через п’ять років після цього його реформували, розширюючи на усі форми страждання.