Канада: програма з паліативної опіки для католицьких парафій
  • Чтв, 13/01/2022 - 13:33

В країні, де від березня минулого року ще більше спростився доступ до евтаназії та асистованого самогубства, важливо поширювати обізнаність про паліативну опіку і такі теми як страждання і смерть. У цьому переконані ініціатори програми «Горизонти надії: посібник з паліативної опіки для католицьких парафій».

«Питання стосовно звершення життя стають дедалі складнішими. Як ми можемо бути впевненими, що приймаємо правильне рішення щодо піклування про рідну нам людину? Як ми сприймаємо процес вмирання? Як ми, як католики, повинні реагувати на постійно зростаючий тиск евтаназії та асистованого самогубства в нашому суспільстві? Що ми можемо зробити в наших місцевих спільнотах для того, щоб паліативна опіка була доступною для всіх?» – ці запитання, які звучать у відеоролику, що презентує програму «Горизонти надії: посібник з паліативної опіки для католицьких парафій», відображають стурбованість канадських католиків стосовно того, що законодавство країни дедалі більше спрощує доступ до евтаназії та асистованого самогубства. У квітні 2021 року Єпископська Конференція Канади рішуче засудила затвердження федеральним урядом законопроекту C-7, який дозволив доступ до евтаназії та асистованого самогубства навіть тим, хто не перебуває на завершальних стадіях життя.

Програма для католицьких парафій

Розробка програми «Горизонти надії: посібник з паліативної опіки для католицьких парафій», ініційованої канадським єпископатом, що тривала чотири роки, відбулася у співпраці з асоціацією «Pallium Canada», Домініканським університетським коледжем, Канадським католицьким інститутом біоетики, Католицьким альянсом охорони здоров’я Канади та Згромадженням Сестер Святого Йосифа в Канаді.

Мета запропонованого матеріалу полягає в тому, щоб інформувати та поширювати обізнаність парафій щодо таких тем, як смерть, страждання, жалоба; розповісти про паліативну опіку з точки зору морального богослов’я католицького душпастирства, а також медицини; сприяти обговоренням, щоб парафії та родини ставали доброзичливими спільнотами, які керуються милосердям і ніжністю Христа.