Канадські віруючі об’єднуються проти евтаназії
  • Птн, 06/11/2015 - 13:50

У зв'язку з тим, що евтаназія незабаром може бути легалізована в Канаді, католицькі єпископи країни, протестантська коаліція, а також іудейські та мусульманські лідери об'єдналися, щоб висловити свій протест проти евтаназії.

«Ґрунтуючись на наших віровченнях, ми наполягаємо на тому, що будь-яке діяння, спрямоване на позбавлення людини життя, — неетично», — говорить їх спільна Декларація про Евтаназію.

Згідно цього документу, сила людського духу виявляється у солідарності і єднанні, і не евтаназія, а увага і догляд за хворим найкраще стверджують гідність людського життя.

Декларація є реакцією на рішення Верховного Суду Канади, згідно з яким лікарі можуть допомагати здійснювати самогубство пацієнтам, які переживають нестерпні страждання. Раніше у країні передбачалось покарання, у вигляді тюремного ув'язнення строком до 14 років, за організацію або участь у такій процедурі.

Об'єднана заява духовних лідерів Канади декларує недоторканність людського життя. У тексті Декларації стверджується, що «при евтаназії життя хворих і вмираючих людей ставляться нижче життів інших». «Подібний підхід не забезпечує рівноправного дотримання гідності наших вразливих братів і сестер», — йдеться в тексті документу.

За ствердженням тих, що підписалися, допомога людям жити і померти гідно полягає в оточенні їх любов'ю і турботою, у наданні якісних болезаспокійливих препаратів, психологічної, духовної та психологічної підтримки.

Духовні лідери також заявили, що працівники системи охорони здоров'я повинні дотримуватися життєствердної етики і що практика евтаназії порушує етичні відносини між лікарями та пацієнтами, пише CNL.