Капелан Швейцарської Гвардії про професійне і духовне формування новобранців
  • Пон, 15/06/2020 - 10:01

Про вишкіл новобранців Папської Швейцарської гвардії, що окрім професійності службовців дбає і про їхню духовну формацію, розповів отець-капелан Томас Відмер.

Служба у Папській Швейцарській гвардії не є імпровізацією, їй передує формаційний та духовний шлях, який кожен службовець проходить сумлінно та із заповзяттям. Перш ніж зайнятись охороною особи Святішого Отця, необхідно пізнати Євангеліє та його принципи. Так можна підсумувати інтерв’ю ватиканського журналіста із о. Томасом Відмером, капеланом Швейцарської Гвардії, опубліковане у щоденній ватиканській газеті “L’Osservatore Romano” 9 червня 2020 р.

Мета літньої школи для новобранців

Інтерв’ю з капеланом було проведене з огляду на початок літньої школи для новобранців. Тому, перше запитання стосувалось цілей, які ставить перед собою вищезгадана школа. «Важливим є те, аби новобранці мали змогу розпочати службу добре підготовленими, готовими взяти на себе обов'язки, пов’язані із їхніми завданням. Перша частина навчального процесу зараз проходить у Ватикані. Восени, разом із черговою рекрутською школою, відбудеться друга частина навчання у військовій казармі Ізон, у Швейцарії. У тому середовищі новобранці зможуть засвоїти і поглибити вміння, дедалі більше актуальні та необхідні, тактики та безпеки, що відповідають їхньому завданню захищати Святішого Отця. Але важливо, щоб це завдання народжувалося і поглиблювалося в їхніх серцях», – наголосив о. Томас, зазначаючи, що члени папської швейцарської гвардії, перш усього, є людьми, яких любить Господь Бог, тому, завданням капелана є допомогти їм завжди поглиблювати їхній особистий досвід спілкування з Господом Богом: зустріти Його та слідувати за Ним у своєму служінні.

Особливості приготування новобранців

Як зазначив капелан, приготування новобранців Папської Швейцарської гвардії охоплює два аспекти: професійний, пов’язаний із здобуттям необхідних навиків та вмінь, аби гідно та компетентно захищати особу Римського Архієрея, та духовний, який передбачає пізнання та поглиблення основ християнської віри. «У школі я щотижня присвячую кілька годин катехизації з новобранцями. Проте, я вважаю, що досвід віри виходить за рамки цих строго виховних моментів: щоденне життя у швейцарському мікрорайоні, що знаходиться всередині Ватикану, включає багато моментів спільнотного поділу”, – додав о. Томас.

Зміни в період пандемії

За словами отця-капелана, служіння Швейцарської гвардії не зазнало особливих змін навіть під час пандемії. Однак, деякі маленькі зміни все-таки наявні; ось для прикладу, необхідність використовувати захисні маски, відбуваючи служби при в’їздах у Ватикан, чи вимірювання температури тіла тих, які входять на території Апостольського палацу, тощо. З огляду на те, що тепер не відбуваються загальні аудієнції на площі Святого Петра, не проводяться урочисті богослужіння за участю Папи та менше достойників прибуває до Ватикану, служба почесної варти зведена до мінімуму.