"Капелан застрелив двох бойовиків, захищаючи нашого солдата" - Руслан Коханчук
  • Чтв, 28/07/2016 - 13:22

В ефірі програми "Не пісні розмови" на Радіо Марія спілкувалися з полковником, організатором духовної підготовки воєнних капеланів при Міністерстві Оборони України.

Один єпископ УГКЦ провів в зоні АТО всю свою відпустку. Коли про це дізнався Блаженнійший Святослав ШЕВЧУК, подзвонив йому і сказав багато веселих слів. Той єпископ пригадував: "Згадую епізод, ми їхали з воїнами в БТР і вони акуратно прикривали мене своїми тілами".

Знаю три випадки, коли капелан використовував зброю з метою самозахисту. Міжнародне гуманітарне право дає такий дозвіл. Якщо є безпосередня загроза його життю, або життю тих, хто є беззбройним, і здаються, а їх знищують. Була ситуація: нашого пораненого солдата намагалися добити, капелан вихопив автомат і розтріляв двох нападників. На нього наклали церковні санкції. Військові намагалися його виправдати. Але ситуація дискусійна. Конференція єпископів, церковне керівництво має дати грунтовне і ясне тлумачення до виїзду капелана на фронт.

Ще одна драматична історія. Капелан Ігор Петренко потрапив у полон, пробув там 50 днів. Його страшно били. Але від початку він твердо вирішив для себе, зброї - ні!