Капелана Андрія Зелінського нагороджено Орденом “Народний Герой України”
  • Чтв, 04/06/2015 - 23:55

4 червня о 12.00 в Національному заповіднику “Софія Київська” відбулося нагородження 23-х великих українців – військових, волонтерів, медиків, капеланів. Вісьмох з них на сьогоднішній день вже немає в живих. Вони віддали свої життя заради миру і благополуччя на нашій землі. “Народний Герой України” – недержавна нагорода. Понад 300 людей з 16 країн світу віддали своє срібло для виготовлення орденів, – розповідає журналіст Андрій Боєчко сайту censor.net.

Серед нагороджених – о. Андрій Зелінський, ТІ, що вже рік душпастирює в гарячих точках зони АТО, відбуваючи тривалі ротації на сході України.

“Це дуже важлива нагорода для нас як для військових капеланів УГКЦ, – каже о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. – Отець Андрій – один з перших капеланів, що зголосилися до душпастирства в зоні АТО. Ще 10 років тому семінаристом Андрій Зелінський переступив поріг Академії сухопутних військ ім. П. Сагайдачного у Львові. Відтоді священик не покидав справи військового капеланства. Його харизма допомагає служінню військовослужбовцям, а самовіддана душпастирська праця є зразком для наслідування, – зазначив о. Любомир. – В особі о. Андрія Зелінського, який отримав сьогодні орден “Народний Герой України”, українці визнали діяльність усіх капеланів, що служать нашим військовим на сході України”, – підкреслив священик.

Сам проект розпочався через соцмережі. Ініціатива Андрія Боєчка була підтримана 200 000 читачів, які прокоментували, перечитали чи подали інформацію, кого б вони хотіли бачити серед нагороджених. Станом на кінець листопада 2014 року список вкладався з 1000 осіб, сьогодні їх біля 2000. Комісію з нагородження було вибрано за тим же принципом – довіра людей.

Номінацій на нагородження є всього 2 – бійці та волонтери (медики, капелани, журналісти, громадські діячі). Герої отримали Орден, до якого входить пластикова картка з винагородою в сумі 1000 грн. та монета Нацбанку “Революція Гідності”. Нагороджені отримали путівку на двотижневий відпочинок у санаторії на Закарпатті. Усі ресурси, на які було здійснено даний проект – благодійні. Відпочинкові бази запропонували свої послуги для реабілітації військовослужбовців та волонтерів безкоштовно.

“Багато чиновників з Міноборони запитують, яке право ми маємо виготовляти ордени, – каже Андрій Боєчко. – І я завжди їм відповідав: “Якщо народ має право годувати армію, одягати і взувати її, лікувати і споряджати – тоді ми маємо повне право і нагороджувати”, – резюмував журналіст.

на фото: о. Андрій Зелінський з мамою загиблого офіцера спецназу Юрія Бутусова – Надією Олександрівною Бутусовою