Капелани з України взяли участь у молитовному поминанні загиблих в Карпатсько-Дуклінській операції 1944-го
  • Втр, 09/10/2018 - 11:59

4-5 жовтня 2018 р. Б., священики (працівники курії та військові капелани) Сокальсько-Жовківської єпархії на чолі з преосвященним владикою Михаїлом Колтуном, керівником Департаменту військового капеланства УГКЦ, взяли участь в міжнаціональному молитовному поминанні полеглих в Карпатсько-Дуклінській операції 1944-го.

Поминальні урочистості проходили 4 жовтня в містечку Дукля (Польща) та 5 жовтня в містечку Свіднік (Словаччина). 
На заходах як у Дуклі, так і в Свідніку були представники з Чехії, Словаччини, України, Польщі.


Вступне слово привітання виголосив бурмістр Дуклі Анджей Битнар, який в особливий спосіб привітав духовенство УГКЦ в особі  преосвященного владики Михаїла Колтуна.

У своїй промові владика Михаїл наголосив на важливості взаємопорозуміння та любові між собою, між націями, тому що саме це є запорукою миру для кожного громадянина своєї держави.

 СВІТЛИНИ

"Сьогодні ми своїми молитвами вшановуємо тих, які віддали своє життя за свободу і незалежність, про яку ми свідчимо і заявляємо, що ми цінуємо і любимо одні одних і творимо між нами мир. Ми збагачуємо наше життя любюв'ю, бо ціна життя коштує любові, і цю любов ми сьогодні свідчимо один перед одним, а також посилаємо її тим загиблим, котрі віддали своє життя, щоб ми жили в мирі.

Цим нашим жестом любові є сьогоднішня спільна молитва за них.

...Україна сьогодні зазнає втрат від оборони своєї землі і ми знаємо ціну життя. Ми не рівнодушні до того, як нам боронити своє життя і тому ми сьогодні збираємося разом з усіми, яким є дороге життя, щоби могти захищати наш мир, нашу свободу, нашу людську гідність, і в цьому поминанні за полеглими, ми творимо їм пам'ять і шануємо їх, шануємо також і наш мир, який ми усі разом творимо. 

Нехай Господь благословить усім нам, живим, а померлим нехай дасть вічний спочинок, щоб жити нам в мирі між живими і померлими", сказав у своєму слові владика Михаїл (Колтун).

Опісля всі присутні делегації спільно помолилися молитву «Отче наш» за душі полеглих воїнів, владика Михаїл разом із священиками проспівали молитву «Вічная пам’ять», після чого делегації з різних місцевостей та країн поклали вінки та квіти перед Пам’ятником Воїна.