Каплиця Вознесіння в Єрусалимі
  • Суб, 04/06/2022 - 13:57

Каплиця Вознесіння розташована на Оливній Горі, в районі Ат-Тур Єрусалиму. Є частиною більшого комплексу, що складається із першого християнського храму і монастиря. Тут розміщений камінь, на якому, за традиційним віруванням, є слід ноги Ісуса, Котрий з цього місця вознісся на небо після Воскресіння.

 

До цього місця застосовується статус-кво, 250-річне порозуміння між релігійними спільнотами. Після завоювання Єрусалиму у 1187 р. християни покинули храм і монастир в цьому місці. Салах уль-Дін встановив Оливну гору як вакф, каплицю перетворив на мечеть і встановив мехраб, проте немусульманські паломництва до цієї каплиці продовжувались.

 

Сьогодні каплиця Вознесіння розташована у дворі мечеті 12 століття. Як знак доброї волі, каплицю повернули до християнської структури в 1189 р. за наказом Саладіна, а також добудовано восьмикутну стіну та оборонні вежі, щоб збільшити існуючу будівлю.

 

На підлозі каплиці в рамці розташована кам’яна плита, де закарбований відбиток правої стопи Христа. Секція, яка містить відбиток лівої стопи, в середні віки була перенесена в мечеть аль-Акса на Храмовій горі, де розміщена за катедрою. У 12 столітті хрестоносці перебудували восьмикутну каплицю, де і досі вшановують відбитки стіп.