Кара суспенди на священика Зеновія Бенся
  • Чтв, 07/11/2013 - 22:33

Священик Стрийської єпархії Зеновій Бенсь, який проживає у м. Городок, Львівської області, покараний карою суспенди. Йому забороняється виконувати усі священнодіяння: служіння Божественної Літургії, уділення Святих Тайн, служіння молебнів, акафістів, вечірні, утрені і інших публічних Богослужінь, чину похорону і уділення інших таїнств.

Слава Ісусу Христу!

Стрий, 07 листопада 2013

Вих. №СЄ 651/2013

 

Всечесніший Отець

Зеновій БЕНСЬ

вул. Львівська, 307/1Б

81500 м. Городок

Львівська область

ПОЗАСУДОВИЙ ДЕКРЕТ

 

Юридичний стан справи

Церква у своїй діяльності користується нормами церковного права, котрі забезпечують порядок та мають за найвищу мету спасіння людських душ. Для правильного функціонування церковних спільнот церковний законодавець забезпечив вірних нормами котрі регулюють створення та життєдіяльність парафії.

Парафія, є спільнотою вірних, опіка над якою доручається парохові, як власному пастиреві, який діє під владою єпархіального єпископа (пор. канн. 279, 281 ККСЦ). Саме парох, є особою яка керує парафією та виконує функції управління, освячення та навчання, а отже жоден інший священик не має права втручатися в життя будь-якої парафії без виразної волі єпархіального єпископа. У випадку втручання іншого священика в діяльність парафії, зокрема, через узурпацію церковного уряду (кан. 1462 ККСЦ), виявляючи непослух та бунт проти єпархіального єпископа, підбурення вірних проти власного Ієрарха (кан. 1447 ККСЦ) відбувається порушення норм церковного права, що має за собою важкі наслідки як у зовнішній так і у внутрішній сфері.

Для того, щоб не залишати порушника у прірві відчаю та спонукати його до виправлення, в Церкві існують кари (пор. кан. 1401 ККСЦ). Звичайно, злочинець не може бути відразу покараний, однак, повинен бути принаймні раз попереджений (кан. 1407 ККСЦ). У випадку, коли попередження супроводжується погрозою окремої кари, воно прирівнюється до карного наказу (кан. 1406 §2).

Для того, щоб допомогти порушнику припинити протиправну поведінку, законодавець надає можливість заборонити йому перебувати на території чи на місці, з яким пов'язаний злочин. Дана заборона підсилюється карою як адекватним стимулом до її виконання (кан. 1429 §1 ККСЦ).

У випадку, якщо правопорушник незважаючи на канонічні попередження, карні накази свідомо продовжує порушувати церковну дисципліну, він повинен бути покараний відповідно до норм церковного права (кан. 1414 §1,2 ККСЦ).

 

Фактичний стан справи

02 грудня 2011 року Декретом (Вих. №СЄ 799/2011) о. Василь Гопей був призначений Парохом парафії Святого Духа м. Городок. Від самого початку, служіння о. Василя Гопея супроводжувалось постійним втручанням в церковні, душпастирські, фінансові справи парафії з боку о. Зеновія Бенся. В канцелярію Стрийської єпархії УГКЦ неодноразово поступали скарги як парафіян так і отця Василя Гопея на незаконні дії о. Зеновія Бенся. 29 листопада 2012 року (Вих. №СЄ 754/2012) о. Зеновію Бенсю було дане канонічне попередження, в якому зазначалося, що якщо він не перестане втручатися у фінансове життя парафії, уділяти треби без дозволу пароха та не виправить своєї поведінки він буде покараний церковними карами, не виключаючи суспенди. Незважаючи на вищезгадане попередження, о. Зеновій Бенсь продовжував свою незаконну поведінку, самовільно розпочав розпис храму Святого Духа м. Городок, брав на себе фінансові зобов’язання, незаконно отримував винагороду з парафії Святого Духа м. Городок, про що о. Зеновій Бенсь сам ствердив в часі протокольної розмови в Канцелярії Стрийської єпархії УГКЦ (Вх. №СЄ 512/2013 від 22 жовтня 2013 року). Після протокольної розмови о. Зеновію Бенсю було дано Наказ (Вих. СЄ 599/2013 від 22 жовтня 2013 року), яким, згідно з кан. 1429 §1 ККСЦ, йому було заборонено, з огляду на розпочате досудове слідство, перебувати на території і в самому храмі Святого Духа парафії м. Городок, Городоцького деканату, Стрийської єпархії УГКЦ. Рівно ж йому було наказано передати о. Василю Гопею, пароху парафії м. Городок (храм Святого Духа), ключі від храму Святого Духа парафії м. Городок, Городоцького деканату, Стрийської єпархії УГКЦ, та попереджено, що у в противному випадку, о. Зеновій Бенсь буде покараний церковними карами. Порушуючи Наказ (Вих. СЄ 599/2013 від 22 жовтня 2013 року) о. Зеновій Бенсь 27 жовтня 2013 року, очолив Божественну Літургію в храмі Святого Духа, парафії м. Городок, Городоцького деканату, Стрийської єпархії УГКЦ, під час якої підбурював парафіян до бунту проти рішень Апостольського Адміністратора Стрийської єпархії владики Тараса Сеньківа.

 

Висновок

З огляду на представлене вище, вболіваючи про добро Церкви а також про духовне добро вірних, вважаю, що о. Зеновій Бенсь є винен

- у злочині незаконного присвоєння та виконання уряду кан. 1462;

- у злочині розпалювання бунту проти Ієрарха кан.1447§ 1;

- у злочині порушення Наказу (Вих. СЄ 599/2013 від 22 жовтня 2013 року) заборони перебувати на території та в самому храмі Святого Духа парафії м. Городок, Городоцького деканату.

 

З дотриманням канонів 1486 і 1487 Кодексу Канонів Східних Церков, щоб загоїти рани заподіяні злочином, та не кидати винуватця у прірву відчаю, ані не допускати до нехтування закону

 

 

НАКЛАДАЮ КАРУ СУСПЕНДИ ВІД УСІХ АКТІВ СВЯЩЕННОДІЙСТВА ТЕРМІНОМ НА 12 МІСЯЦІВ (кан. 1432 §1)
 

на священика Стрийської єпархії УГКЦ

о. Зеновія Бенся

У цей термін забороняється виконувати усі священнодіяння; служіння Божественної Літургії, уділення Святих Тайн, Служіння молебнів, акафістів, вечірні, утрені і інших публічних Богослужінь, чину похорону і уділення інших таїнств, приймаючи це як лік для оздоровлення душі та священичого сану.

Наказую після оголошення суспенди свящ. Зеновія Бенся згідно з каноном 1410 Кодексу Канонів Східних Церков якнайшвидше прибути до Курії Стрийської єпархії УГКЦ для визначення способу і розміру його матеріального забезпечення, передати ключі від храму Святого Духа,  парафії м. Городок, Городоцького деканату, Стрийської єпархії УГКЦ які він незаконно утримує.

Рекурс проти цього Декрету, може бути поданий до компетентної влади, впродовж десяти корисних днів з моменту проголошення декрету.

З Архиєрейським благословенням

вл. Тарас Сеньків, О.М.

Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії

о. д-р Володимир Ждан

Канцлер Стрийської єпархії

 

 

Слава Ісусу Христу!

Стрий, 07 листопада 2013

 

Вих. № СЄ 660/2013

Всечеснішим Отцям Парохам

Всечеснішим Отцям Адміністраторам

Стрийської єпархії УГКЦ

Всечесніший Отче,

повідомляю Вас, що на о. Зеновія Бенся, священика Стрийської єпархії УГКЦ, 07 листопада 2013 року (Вих. № 651/2013) позасудовим Декретом накладено кару суспенди від усіх актів священнодійства, терміном на 12 місяців.

Одночасно повідомляємо Вас, що вищезгаданий отець підробив номерну печатку парафії Святого Духа м. Городок, якою, від імені парафії Святого Духа м. Городок, потверджував прохання про фінансову допомогу. На підставі фальшивих документів, особи, які підтримують незаконну діяльність о. Зеновія Бенся, обманним шляхом провадили збірки у парафіях Стрийської єпархії та Львівської Архиєпархії УГКЦ, звертаючись безпосередньо до парохів та ходячи по домівках.

З огляду на це, звертаюся до Вас з проханням поширити інформацію про суспенду о. Зеновія Бенся, про можливі незаконні збірки з метою попередження інших правопорушень і зловживань.

З Архиєрейським благословенням

вл. Тарас Сеньків, О.М.

Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії

 

о. д-р Володимир Ждан

Канцлер Стрийської єпархії

Джерело: http://stryi.ugcc.org.ua