«Караван Миру» Дитячої Католицької Акції на молитві з Папою
  • Пон, 29/01/2018 - 09:58

Площа Святого Петра й околиці знову наповнилися дитячим галасом. Уже стало традицією, що останньої неділі січня вулицями Вічного Міста крокує так званий «Караван Миру», організатором якого є Дитяча Католицька Акція Римської дієцезії.

Тож і 28 січня 2018 року понад три тисячі малих римлян зібралися біля замку Святого Ангела на набережній Тибру разом зі своїми батьками й вихователями, а звідти, обмінявшись знаками миру, святочною галасливою процесією перейшли на площу Святого Петра у Ватикані, щоб опівдні помолитися разом зі Святішим Отцем молитву «Ангел Господній».

«Сфотографуй мир!» – саме під таким гаслом відбулася цьогорічна хода. Гасло є відображенням душпастирської програми Дитячої Католицької Акції, яка цього року зосереджена на наслідуванні Ісуса за допомогою метафори фотографування, як фіксування подій з життя Христа та свідчення про них, немов репортери, здатні розгледіти дійсність.

Двоє підлітків молилися разом з Папою біля вікна його робочого кабінету, після чого прочитали традиційне «Послання миру», звертаючись до Святішого Отця. В світлі гасла «Готові фотографувати», вони зазначили: «Ти знаєш, як ми, підлітки, захоплюємося картинками, як вправно використовуємо відео та аудіо засоби, що викликають в нас ентузіазм. Наші вихователі пояснили нам, що фото чи відеозйомка ніколи не є чимось банальним, бо картинка ніколи не є нейтральною. Вона завжди носить в собі якесь послання, яке може стати саме посланням миру».

Посилаючись на євангельську розповідь про вдову, яка вкинула свою пожертву до скарбниці й на яку звернув увагу Христос, діти підкреслили, що «Ісус дає нам зрозуміти, що потрібно уважно спостерігати за тим, що діється навколо нас, і що слід з готовністю реагувати, як на людей, так і на ситуації бідності й нужди». На завершення діти випустили з вікна Апостольського палацу різнокольорові повітряні кульки.

Крім свідчення проти насильства та утисків, ця щорічна зустріч має також вимір солідарності. Протягом місяця та під час проведення каравану діти збирають пожертви для допомоги ровесникам у різних куточках світу. Цьогорічна збірка призначена для допомоги малолітнім біженцям на півночі Іраку, між якими – 200 дітей з різними формами інвалідності.