Кард. Паролін: Церква довіряє Католицьким університетам завдання виховання нових поколінь в світлі християнської віри і католицької традиції
  • Пон, 11/04/2016 - 19:11

З нагоди 92-го Дня католицького університету ватиканський держсекретар кардинал П'єтро Паролін направив від імені Папи Франциска спеціальне послання президенту Науково-дослідного інституту імені Джузеппе Тоніоло кардиналу Анджело Скола.

Інститут Тоніоло є фондом-засновником Католицького університету Найсвятішого Серця.

«Сучасний світ стикається зі зростаючими проблемами, які вимагають зрілих і компетентних особистостей, здатних до щедрої самовіддачі в нових національних і міжнародних контекстах». Це одна з головних цілей католицьких університетів, «яким Церква, - пише ватиканський кардинал, - довіряє завдання виховання нових поколінь в світлі християнської віри і католицької традиції». Для виконання цієї відповідальної місії спочатку потрібно «підготувати серця»: лише грунтуючись на цінностях істини, добра, справедливості і миру, можна протистояти сильним віянням матеріалізму і наукового позитивізму, які в наші дні виглядають домінуючими координатами для культури і суспільства.

У цьому контексті ватиканський держсекретар високо оцінює внесок Католицького університету Найсвятішого Серця. Ця академічна структура була задумана о. Агостіно Джемеллі як «дуже докладна і кваліфікована підмога для освіти нових поколінь в різних наукових і професійних областях».

Не менш важливо, ніж в минулому, інвестувати в підготовку молоді, яка переживає тепер час невпевненості і незахищеності як з соціальної, так і релігійної точки зору, про що переконливо свідчать дослідження, проведені цим же католицьким університетом. Тому виховання молоді, підкреслює кардинал Паролін, є «захоплюючим і складним завданням, що вимагає спільних зусиль усієї церковної громади».

Відмінною рисою католицького університету, поряд з високим рівнем викладання, має бути виховання в дусі солідарності і служіння найзнедоленішим. У цьому сенсі університетська клініка імені о. Агостіно Джемеллі є «конкретним знаком нерозривного зв'язку між академічним виміром і служінням людям нужденним і стражденним, тобто хворим». Лікарня, за словами ватиканського державного секретаря, - «це мрія її засновника, що збулася, і вона повинна отримувати все більш широке визнання як зразковий освітній і медичний заклад, що надихає християнством».

На завершення послання кардинал передав побажання Святішого Отця, щоб університет «продовжував надавати молоді цінну підтримку в цілісному вихованні і в життєвому виборі, особливо допомагаючи тим, у кого менше можливостей». Саме з цією метою Папа Франциск адресував свою щорічну економічну субсидію Науково-дослідному інституту імені Джузеппе Тоніоло.