Кардинал Мюллер: існує серйозна загроза «колективного суїциду» людства
  • Срд, 05/10/2022 - 12:15

Німецький кардинал Герхард Мюллер, колишній префект Конгрегації доктрини віри, попереджає про небезпеку, що може призвести до «колективного суїциду» людства.

«Християнство поширює цивілізацію життя і ставить виклик культурі антропологічного нігілізму, який може завершитись колективним самогубством людства. Атеїзм – це нігілізм. Його плодом є смерть», - говорив кардинал під час виступу на Всесвітньому конгресі сімей, що відбувався минулими вихідними у Мексиці.

Кардинал Мюллер пояснив, що «нігілізм, тобто «відчуття нового віку», що «сам Бог помер», як писав філософ Гегель, може призвести до відчуття, що «в людській істоті немає нічого поганого, і все, що приносить їй задоволення, є дозволеним, якщо ми віримо у ласкаву божественну раціональність над і у всьому, що перебуває у його створінні».

У своїй промові під заголовком «Людина створена на образ і подобу Божу: маніфест проти антропологічного нігілізму» кардинал посилався на тези Ніцше, «пророка пост-християнського нігілізму», який проголошував «смерть Бога»; а також на історика Ювала Ноя Харарі, який «став чимось на подобу гуру так званого транс- і пост-гуманізму».

«Божественний супермен» може стати «диявольськи нелюдяним»

Кардинал пояснив, що «як історик, Харарі сам мав би знати наскільки швидко візія божественного супермена може стати диявольськи нелюдяною. ХХ-те століття нам жорстоко продемонструвало це. У Західній та Східній Європі. Особливо у Німеччині та росії.

«Якщо людина перестає бути створінням на образ і подобу триєдиного Бога, тоді вона занурюється в глибини антропологічного нігілізму», - застеріг кардинал Мюллер.

Для прикладу кардинал назвав людей, «які «підтягують» чи «оновлюють» свої обличчя та інші частини тіла. Це вже не голлівудська мода, а ці бідолашні створіння, які заслуговують на милосердя – не знаючи цього – впали у антропологічний нігілізм».

«Антропологічний нігілізм має серед своїх витоків гордість створіння, яке хоче стати як Бог (Бут.3,5) та прагне встановити відмінність між добром і злом, істинного та хибного для себе самого», - сказав він.

За словами кардинала, їхнім джерелом натхнення є «сліпе божевілля нечестивих, які проміняли «славу нетлінного Бога» на свої саморобні ідеологічні образи. Коли людина поклоняється створінню замість Творцеві, вона втрачає славу синів і друзів Бога».

Ворожий до життя і подружжя

Кардинал застеріг, що антропологічний нігілізм «особливо ворожий до життя», оскільки заохочує до акту «вбивства дітей в лоні матері, як права людини, а також утилітарну вимогу так званої «милосердної смерті» (евтаназії) для «виснажених» чи «більше не придатних» людських осіб».

«Проте гнилі фрукти антропологічного нігілізму видно також у ставленні під сумнів подружжя між чоловіком та жінкою, який почали вважати одним із варіантів серед числа ймовірностей оргіастичного задоволення сексуальної втіхи без повної віддачі в любові та без передачі життя третій особі, а саме дитині як плоду любові і у лоні батьків», - продовжив він.

Таким чином заперечується зв’язок подружжя із плідністю, «якою Творець благословив чоловіка і жінку, щоб вони передавали, зберігали і поширювали життя, створене Богом».

Гендерна ідеологія

Кардинал Мюллер також заторкнув питання гендерної ідеології, яка надає фальшиву відмінність між біологічною статтю і гендером як соціокультурним явищем.

«Окрім біологічно доведеного факту, що справжня зміна статті неможлива, фікція про вільний вибір свого гендеру є запереченням Божої волі для нашої особи. Кожна людська особа існує в (його чи її) тілесній природі в чоловічому чи жіночому виразі», - сказав він.

«Гендерна ідеологія, яка також, без сумніву, входить до антропологічного нігілізму, позбавляє і чоловіків, і жінок їхніх можливостей», - зазначив він.

«Чоловік, силою своїх духовних і тілесних схильностей, має можливість стати люблячим чоловіком своєї дружини і вірним батьком своїх дітей. Але він не може бути жінкою чи матір’ю іншій особі, не зрадивши себе самого»,- додав кардинал.

Небезпека для Церкви

«Антропологічний нігілізм стає реальною загрозою для Церкви, коли навіть католицькі богослови у ключових питаннях більше не припускають факт історично унікального і нездоланного об’явлення Бога в Ісусі Христі, а натомість йдуть на викривлений компроміс із пост-гуманізмом, лише для того, щоб Церква «вижила» як соціальна організація в сучасному світі без Бога», - сказав кардинал.

Для цієї «теології без Бога», тоді «творіння і заповіт, Утіловлення і жертва Ісуса на хресті та його тілесне воскресіння вважаються лише екзистенціальними символами міфічного типу».

«Якби християнство було лише зібранням різних поглядів на непізнане божество, що поширюється над нашим теоретичним розумінням світу та практичним способом подолання непередбачуваних обставин, то воно не було б таким, заради якого вартує боротись, страждати і вмирати за істину Христа», - пояснив кард. Мюллер.  

Німецький кардинал наголосив, що «наша віра в Бога і Отця Ісуса Христа перевершує культуру смерті і антропологічного нігілізму. Віра відкриває нас на культуру життя в любові Триєдиного Бога, бо ми були звільнені від «рабства скороминучого до свободи і слави дітей Божих».