Кардинал Барбарін: Я помилився, мені забракло сміливості та рішучості
  • Птн, 07/02/2020 - 14:26

Як громадянина мене реабілітували, але для громадськості я завжди залишатимусь тим, хто не повідомив правосуддя про ці жахливі злочини, а можливо, навіть приховав їх, – каже кардинал Філіпп Барбарін у великому та першому за три роки інтерв'ю для преси. 30 січня апеляційний суд прийняв його апеляційну скаргу на рішення першої інстанції, яке визнало його винним у тому, що раніше не повідомляв про сексуальне використання неповнолітніх, яке скоїв один із священників його Архиєпархії.

Кардинал Барбарін зізнався, що за ці роки пережив багато, краще зрозумів, що витерпіли жертви зловживань. Він висловив переконання, що і його справа, як і всі розкриті випадки зловживань у Церкві привели до пробудження загальної свідомості у Франції та допоможуть викорінити це зло в інших верствах суспільства. Він наголосив, що проблеми, яких він зазнав останніми роками, є нічим, порівняно зі стражданнями, яких зазнають жертви впродовж багатьох років.

Він рішуче наголосив, що особисто ніколи нічого не приховував. Коли він, як Архиєпископ Ліона, дізнавався про зловживання, завжди реагував відповідно до процедур. Однак у справі, за яку його судили, він визнає свою помилку. Вона стосувалася випадків щонайменше 20-річної давнини, що згідно з французькою системою правосуддя є застарілими. Кардинал Барбарін помилково вважав, що цю справу вирішили його попередники, і був упевнений, що з того часу священник не скоїв жодних зловживань. Мені забракло сміливості та рішучості, – зізнається французький кардинал.