Кардинал Барбарін: Я завжди починаю свою молитву з імен жертв
  • Пон, 05/10/2020 - 09:58

«Попри виправдання, моє ім’я стало символом педофілії. На мене досі нападають у поїзді чи метро... Бо священик-педофіл – це надзвичайний скандал». Кардинал Філіпп Барбарін розповідає про це в інтерв'ю, представляючи свою останню книгу «У моїй душі та совісті» («En mon âme et conscience»), в якій озирається на чотири роки назад, коли тривали медійні та судові нападки.

У січні 69-річного кардинала Барбаріна виправдали за звинуваченням у неповідомленні про сексуальне використання неповнолітніх, яке скоїв один із священиків його Архиєпархії Бернар Прейнат під час правління попередника кардинала. Незважаючи на виправдання, єрарх відмовився від посади Архиєпископа Ліона, а в березні Папа Франциск прийняв його відставку. Тоді, кардинал Барбарін вирушив на тривалі реколекції до Святої Землі, де написав книгу.

Кардинал Барбарін пише в ній, що його життя було в руїнах. Однак наголошує, що розуміє гнів людей, згіршених педофілією в Церкві, і зазначає, що до цього не може бути найменшої толерантності. Водночас визнає, що, знаючи про це, він, безумовно, реагував би швидше і радикальніше. Єрарх згадує подію із суду, коли його адвокат запитав чоловіка, який звинувачував його, чи знає він, що кардинала три роки поливали брудом. «Дідьє Бурдет відповів: «Так, це правда, але чи розумієте, що ми страждаємо 30, 40 років?»», – згадує кардинал, наголошуючи, що ніколи не забуде цих слів.

Єрарх розповідає, що сьогодні до нього часто приходять жертви, яким він намагається допомогти. «Їх не можна залишати наодинці. Вони повинні вміти сказати священику, який їх скривдив: «Ти зламав мені життя». І це в присутності свідків, щоб Церква могла розпізнати їхні страждання. Цим людям потрібно отримати належну підтримку», – каже кардинал Барбарін. Він додає, що розуміє людей, які не витримують того, що священики-педофіли після скоєного, далі тримають у руках тіло Христа. Він вказує, що такі ситуації не можуть мати місце, про що також говорив з Бернаром Прейнатом, а винні мусять відповісти за скоєне.

«Я завжди починаю свою молитву з імен жертв», – каже кардинал Барбарін, який зараз проживає в Архиєпархії Ренна в Бретані. Там він служить капеланом монахинь та викладає еклезіологію в духовній семінарії. Він також повинен виконувати доручені Папою місії на Близькому Сході.