Кардинал Берк: Брак таїнств неприпустимий
  • Чтв, 30/04/2020 - 20:17

"Цікаво, що світський світ знаходить способи, щоб, наприклад, люди могли забезпечувати свій будинок продуктами харчування та іншими предметами першої необхідності, що, звичайно, вони повинні мати можливість робити. Отож, маємо знайти способи, завдяки яким зможемо забезпечити вірним духовну опіку», – сказав кардинал Раймонд Берк в інтерв'ю порталу Catholic Action For Faith and Family.

Кардинал зазначив, що нинішня реакція Церкви на епідемічну кризу є «зовсім іншою» порівняно з тим, як реагувала Католицька Церква в минулому. На його думку, неприпустимою є така ситуація, щоб вірні не могли брати участь у Літургії, приступати до сповіді чи Причастя, а є люди, які не можуть це зробити «тижнями». Ось чому Церква повинна знайти способи здійснити «свою духовну місію в її найбільш фундаментальних аспектах».

"Ми – співробітники Господа, співпрацюємо з Його ласкою, і тому повинні знайти найбільш креативні рішення, щоб люди отримали те, чого вони найбільше потребують у цей час, а саме: таїнства", – сказав кардинал Берк.

Єрарх наголосив, що в минулому Церква посилала на пастирське служіння серед своїх вірних священників, які через своє життя в целібаті готові до такого служіння «навіть героїчним способом». Тим часом, наприклад, в Італії, де зараз живе кардинал Берк, були випадки, що люди помирали і були поховані не тільки без участі членів сім'ї, але й без останнього служіння, яке здійснюють священники. "Ми маємо робити більше", – сказав кардинал Берк.

Єрарх навів приклади священників, які знаходять способи під час епідемії коронавірусу потрапити до хворих і вмираючих у лікарнях. Він сказав, що обов'язок священників є наполягати на тому, щоб миряни допомагали здійснювати таке служіння і що, на його думку, багато хто з них повинен це зрозуміти. "Наш Господь покладається на нас, що зробимо все можливе, щоби боротися з великим злом", – додав він.

Кардинал Берк визнав «дещо тривожною» думку, що брак таїнств уможливив розвиток молитовного життя. На його думку, «всі ці молитви» повинні сприяти «більшій повазі до присутності нашого Господа в таїнствах Церкви та її розуміння», а також «бажанню зустріти» Його в тих таїнствах, завдяки яким Він «діє дуже особливим і надзвичайним способом».