Кардинал Берк: Церква потребує глибокої реформи
  • Пон, 21/03/2016 - 14:57

Церква сьогодні потребує глибокої реформи, першим етапом якої має бути Свята Літургія, щоб відкрити її глибокий сенс в повній пошані до вчення Церкви і традиції, – вважає кардинал Раймонд Берк.

Він нагадує, що, як показали дослідження, понад 50 відсотків католиків уже не вірять у реальну присутність Ісуса в Євхаристії. Це відбувається, насамперед, через недбалість, яка існує 50 років у катехизації. Кардинал Берк згадує, що коли він отримав 40 років тому свячення, Церква в Сполучених Штатах повністю припинила підготовку дітей до сповіді перед першим Причастям. Тому тоді як священик він зустрічав молодих католиків, які ніколи не чули про сповідь чи іспит совісті.

Кардинал Берк є людиною з великим церковним досвідом. Він був ординарієм Ла-Кросс і Сент-Луїс у Сполучених Штатах, шість років очолював Трибунал Апостольської Сигнатури, відіграв ключову роль у першому синоді єпископів про сім'ю, а зараз є представником Папи при Ордені Лицарів Мальти, що пов'язано з частими візитами до різних місцевих церков.

Про потребу глибокої реформи Церкви, що виходить від Євхаристії, кардинал Берк згадує в інтерв'ю французькому журналу «L'Homme Nouveau». Він зазначає, що першим кроком є належне звершення Євхаристії, відновлення її належної гідності. Про це дбав уже Іван Павло II, який в кінці свого понтифікату робив усе, що в його силах, щоб відновити віру в Євхаристію і усунути зловживання в Літургії, що призвели до плутанини і ослаблення віри. Американський кардинал вказує на потребу турботи про Літургію, прикрасу церкви, літургійні облачення і духовну музику.

Ще одним ключовим елементом реформи має бути, на думку кардинала Берка, катехизація, яка відкрила б дітей до реальності Євхаристії. Він визнає, що батьки мають з цим багато проблем. Перш за все тому, що вони самі не отримали відповідної катехизації. До того ж вони часто не знаходять належної підтримки в церковних школах, які є католицькими тільки за назвою. У такій ситуації трапляються випадки, що батьки беруть на себе ініціативу і створюють нову і справді католицьку школу, або, особливо в Сполучених Штатах, приймають рішення про домашнє навчання.

Третій аспект реформи має бути, на думку кардинала Берка, відродженням євхаристійного культу. Неможливо повірити в Євхаристію, якщо її не любити, – наголошує американський кардинал.