Кардинал Берк критикує кардинала Маркса
  • Пон, 11/01/2016 - 14:53

Кардинал Раймонд Берк з США звинуватив кардинала Рейнхарда Маркса з Німеччини в розмиванні католицького морального вчення.

Американський кардинал згадав думку німецького кардинала, який у контексті жовтневого Синоду єпископів про шлюб і сім'ю у Ватикані запитував, чи «сексуальна поведінка не має розглядатися в контексті конкретної життєвої ситуації». Кардинал Берк в інтерв’ю для американського католицького тижневика «The Wanderer» сказав: «Не можна узалежнювати моральні істини від життєвих контекстів».

За словами кардинала, таким чином можна виправдати аборт, посилаючись на «особливі обставини». «Це просто помилково», – сказав він і додав: «Ми покликані до героїчного життя нашою католицькою вірою. Навіть найслабша особа отримує ласку Христа, щоб жити в істині любові».

«У жодному разі не можна об'єктивну моральну оцінку вчинку узалежнювати від будь-якого життєвого контексту», – наголосив кардинал Берк, який до листопада 2014 року був префектом Апостольської Сигнатури, найвищого церковного суду.

В інтерв'ю американський кардинал сказав, що шлюб і сім'я мають базуватися на католицькому вченні, й зазначив, що не досить «розмахувати, як прапором» папськими документами «Humanae vitae» з 1968 року або «Familiaris сonsortio» з 1981 року. «Якщо не розуміється чому Церква відкидає штучну антиконцепцію, то це проблема духовенства, яке повинно проголошувати католицьке бачення шлюбу і сім'ї», – сказав кардинал Берк.

Кардинал також не погодився з інтерпретацією, ніби в кінцевому звіті Синоду Єпископів є заохочення до ліберального підходу щодо питання Причастя для розлучених, що мають нові стосунки. «Аргумент, що це залежить від рішення індивідуальної совісті, є помилковим і створює помилкові очікування», – сказав кардинал Берк.