Кардинал Берк: Миряни-католики мають обов’язок боронити віру
  • Втр, 30/08/2022 - 17:42

Що повинні робити католики-миряни, які бачать, що в Католицькій Церкві присутня криза? На думку кардинала Реймонда Берка, вони повинні тривати біля Христа, який обіцяв, що ніколи не залишить свою Церкву – і нагадувати про правдиву віру. Активний захист католицької віри є обов’язком католиків – наголосив він.

Кардинала Берка питали про це у розмові з німецьким католицьким виданням «Die Tagespost». Журналісти звернули увагу кардинала на те, що частина католиків у Німеччині, згіршена "Синодальним шляхом", формально відходить від Церкви, бо не хоче платити церковного податку, який пов’язаний із підтримкою багатьох некатолицьких ініціатив.

«Католики повинні давати свідчення правдивості віри. […] Я вважаю, що ті добрі католики повинні, навіть якщо це боляче, залишатись у своїх спільнотах і боротись за правду віри. Якщо усі відійдуть, тоді Церква просто потрапить до рук тих, хто прагне знищити католицьку віру і практику Церкви. Дуже важливо, щоб вірні не покидали Церкву, бо Христос обіцяв нам, що залишиться назавжди з нами в Церкві. Тому маємо тривати при Христі, навіть якщо мусимо дуже часто розмовляти з нашими власними єпископами, коли вони пропонують щось, що не відповідає католицькій вірі. Ми маємо повернутись до святого Передання», - сказав кардинал.

Він зазначив, що вірні мають не лише право, але і обов’язок виражати свою турботу про Церкву і віру. Це чітко зазначено у Кодексі канонічного права, додав він.

«У випадках, коли віру зраджують навіть у самій Церкві, ще більш важливим є те, щоб миряни тривали при католицькій науці і практикуванні. Вони мають розуміти, що це не щось, що вони можуть робити або не робити. Оборона католицької віри у ці часи є їхнім обов’язком. Послух ніколи не може запровадити нас до того, щоб зробити щось, що суперечить вірі та добрим традиціям», - зазначив він.

Кардинал Берк додав, що цю оборону слід проводити хоча б через пропагування правдивої віри так, як її навчали Отці і Доктори Церкви.