Кардинал Берк: Перемога Трампа – заклик для пробудження політичних лідерів США
  • Втр, 15/11/2016 - 11:55

Кардинал Раймонд Берк вважає, що обрання Дональда Трампа є знаком того, що політичним лідерам Сполучених Штатів слід уважніше слухати народ і повернутись до оборони життя, шлюбу, сім’ї та релігійної свободи.

В інтерв’ю для «National Catholic Register» кардинал сказав, що впевнений у тому, що Трампу вдасться подолати розділення в країні, що він схильний слухати позицію Церкви в питаннях моралі і сподівається, що новообраний президент «слідуватиме принципам і диктатам Декларації про Незалежність і Конституції». Однак, усвідомлюючи наявність сфер, які розходяться з церковним вченням, кардинал Берк наголосив наскільки важливо, щоб католики продовжували висловлювати свою незгоду там, де необхідно.

Ваша Еміненціє, як Ви відреагували на обрання Дональда Трампа на пост Президента США?

Я вважаю, що це – виразний знак волі народу. Розумію, що явка виборців була вищою, ніж зазвичай, і думаю, що американці відчули серйозність тої ситуації, в якій опинилась країна стосовно загального добра, основних благ, які становлять загальне добро, чи це стосується захисту людського життя, цілісності подружжя і сім’ї чи релігійної свободи. Те, що було обрано такого кандидата, як Дональд Трамп – котрий цілком не вписується в звичну систему політики – є знаком того, що нашим політичним лідерам слід уважніше слухати народ і, на мою думку, повернутись до тих фундаментальних принципів, які обороняють загальне добро, і які були дуже чітко сформульовані при заснуванні нашої країни в Декларації про Незалежність та в Конституції.

Ви хочете сказати, що заговорила тиха більшість?

Так, це очевидно.

Дехто вважає це золотою нагодою для Церкви, особливо через позицію Трампа в питаннях оборони життя і релігійної свободи.

Власне; те, що він говорив про питання про-лайф, сімейні питання і питання релігійної свободи показує його схильність чути Церкву у цих питаннях і розуміти, що це – основні питання морального права, а не питання релігійної конфесії. Це питання морального права, які релігія в країні, як це на самому початку розуміли Отці-Засновники, повинна підтримувати і їм сприяти. Уряд потребує допомоги релігійного проводу для того, щоб дотримуватись етичних норм.

Ви вважаєте, що він дійсно думає те, що говорить на цю тему? Для прикладу, нещодавно частина суспільства була стурбована тим, що він вивісив про-гомосексуальний веселковий прапор під час раллі.

Звичайно, після усіх виборів залишається велике запитання: Чи буде цей кандидат дотримуватись своїх слів, чи не змінить думку? Ми повинні сподіватись і молитись, що він дотримається. Я чув, що в нього є розумні радники, і сподіваюсь, що він дотримається своїх слів.

Під час передвиборчої кампанії він призначив 34 видатних католиків своїми радниками в церковних питаннях.

Так, кількох з них я дуже добре знаю, вони – дуже хороші люди. Це – обнадійливий знак.

Його обрання також означає, що практично неминуче буде відкинуто контрацептивний мандат, який адміністрація Обами намагалась накинути EWTN та іншим католицьким організаціям.

Сподіваюсь на це, бо це питання фундаментального права свободи совісті. Вірю, що він шукатиме вирішення тих моральних проблем із мандатом по охоронні здоров’я, який пропихався впродовж останніх восьми років.

Ще напередодні виборчої кампанії, група із 35 видатних католиків підписала відкритого листа, в якому зазначили, що Трамп «явно не підходить на посаду президента Сполучених Штатів». Вони написали: «Його кампанія вже звела нашу політику до нового рівня вульгарності. Його заклики до расових і етнічних страхів і упереджень є образливими для почуттів кожного справжнього католика. Він обіцяв наказати військовим США піддавати тортурам підозрюваних в тероризмі і вбивати сім’ї терористів – такі дії засуджує Церква, і такого роду політика накличе сором на нашу країну». Чи католикам слід турбуватись з цього приводу?

Звичайно, нам слід бути уважними, як і при будь-якому президентові США, а також наполягати на тому, що є морально правильним. Але я думаю, що католик міг з чистою совістю голосувати за Дональда Трампа, оскільки в усьому, що він говорив, була хоча б надія на продовження шляху в напрямку загального добра нації. Але стосовно суперечливих питань, коли людина в совісті голосує за кандидата, з яким не розділяє однакові і дуже важливі моральні принципи, тоді слід пояснити своє заперечення позиції, яку кандидат займає і яка є неправильною.

Але щодо ключового питання, яке стосується життя, хоча й раніше була стурбованість (в минулому він виступав за право на аборт), він займає правильну позицію?

Так, щодо питання життя він займає правильну позицію.

А як щодо міграції, чи його погляди розходились із позицією, яку займають єпископи США? Папа Франциск також говорив (і ці слова сприйняли як критику пропозиції Трампа побудувати стіну на кордоні Мексики і США, щоб зменшити кількість нелегальних мігрантів), що нам слід будувати мости, а не стіни.

Я не думаю, що новий президент буде керуватись ненавистю у ставленні до питання імміграції. Це досить розсудливі питання – яку кількість мігрантів держава може відповідально утримувати, також яким є значення імміграції, і якщо іммігранти прибувають з однієї країни – це питання головним чином стосується відповідальності держави за своїх громадян. Усі ці питання слід вирішувати, і, звичайно, єпископи Сполучених Штатів розглядали їх послідовно, і впевнений, що з ним будуть це робити також. Він має радників-католиків, а принаймні кілька з них, як мені відомо, дуже добре обізнані в цих питаннях, і я й не сумніваюсь, що вони про це розповідають.

Християнин не може закрити своє серце до справжнього біженця, це –  абсолютний принцип, який не піддається сумніву, однак це слід робити розсудливо і зі справжнім милосердям. Милосердя – завжди розсудливе; воно вимагає знати: Ким саме є ці іммігранти? Чи вони дійсно біженці, і які спільноти можуть їх утримувати?

А яка Ваша думка стосовно інших звинувачень у спірності та пониженні тону політичних дебатів і культури? Дехто, особливо з кампанії Клінтон, звинувачували Трампа в цьому.

Я так не думаю. Я думаю, що сама кампанія, тобто обидві партії, доклались до цього, і я вважаю, з того, що я від нього чув, хоча я не слухав його промови-прийняття, що він працюватиме на об’єднання країни. Але ця єдність має бути на твердій основі, а саме на тих моральних принципах, які мають провадити життя нації. І я вважаю, що він це зробить. Що я маю на увазі – він не дурний чоловік і розуміє, що одна справа – бути кандидатом в президенти, але зовсім інша – стати президентом, і , без сумніву, він усвідомлює усю важку відповідальність, яка лягла на його плечі.

Ще один страх, який піднявся під час передвиборчої кампанії і його особливо посилили опоненти Трампа, полягав у тому, що дати йому ключі доступу до ядерної зброї – це небезпечно.

Я не боюсь цього. Я вважаю, що новий президент, у довгій традиції американських президентів, слідуватиме шляхом співпраці і комунікації з іноземними державами, і я дуже сумніваюсь, що він зможе вдатись до якоїсь односторонньої дії, яка поставить під загрозу увесь світ. Я переконаний, що з іншими країнами він провадитиме ширше коло питань зовнішньої політики.

А загалом, які у Вас сподівання щодо цього нового президенства?

Я сподіваюсь, що Трамп буде слідувати принципам і диктатам нашої Декларації про Незалежність і Конституції; звичайно, що він виявиться хорошим президентом і зможе зцілити розділення в країні (до речі, він вже сказав, що зараз час не бути розділеними) і що, таким чином, ми матимемо безумовне розуміння, тобто єдність між усіма громадянами.

Розмовляв Едвард Пентін, кореспондент «National Catholic Register» у Римі

Переклад – «Католицький Оглядач»©