Кардинал Берк відповідає на гострі питання
  • Суб, 07/03/2015 - 00:14

Минулого тижня міжнародний католицький блог «Rorate Caeli» опулікував інтерв’ю з кардиналом Раймондом Берком. В доволі довгій та змістовній розмові, що відбувалася у телефонному режимі, кардинал говорив про різні теми, актуальні для католиків у цей час. Про те, чи ватиканські представники хочуть судитись з блогерами; священичий целібат; як традиційним католикам берегти свої душі в сучасному світі; про непорозуміння з Папою і багато іншого…

Пропонуємо до Вашої уваги переклад інтервʼю кардинала Берка українською мовою від «Католицького оглядача».

 

ПРЕДСТАВНИКИ ВАТИКАНУ ПОГРОЖУЮТЬ БЛОГЕРАМ СУДОМ

Rorate Caeli: Ваша Еміненціє, перш за все, дякуємо, що погодились на це інтервʼю. Сподіваємося, що для наших читачів – консервативних католиків – воно додасть надії. І наше перше запитання: Нещодавно консервативний католицький загал був приголомшений звісткою, що двоє офіційних представників Ватикану погрожували судовим позовом консервативно орієнтованим католицьким блогерам і репортерам. Чи Ви погоджуєтесь з таким підходом, і чи слід, на Вашу думку, очікувати більше таких дій і в майбутньому?

Кардинал Берк: Хіба що блогер несправедливо здійснив наклеп на чиєсь добре імʼя, однак я не думаю, що ми, як католики, повинні вирішувати цю справу таким чином. Я вважаю, що потрібно іти на контакт. Я припускаю, що католицький блогер є людиною хорошої віри, і якщо серед єрархії хтось образився на нього, то таку справу слід вирішувати, перш за все, підійшовши до цієї особи безпосередньо і намагатись вирішити її таким чином. Наш Господь в Євангелії і Св. Павло у першому посланні до коринтян настановляють нас не виносити наші суперечки на громадський форум, щоб ми, як католики, могли вирішувати ці справи між собою. (пор. Мт. 18,15; 1 Кор. 6,1-6).

НЕПОРОЗУМІННЯ ВІД ПАПИ ФРАНЦИСКА

Rorate Caeli: Після восьми років понтифікату Папи Бенедикта XVI духовенство, миряни і навіть медія звикли до ясності. З такою кількістю непорозуміння, що йде від щоденних заяв Папи Франциска, непорозуміння з Синоду і т.д., чи не краще більше зосередитись на місцевому і парафіяльному рівні і на традиції Церкви, аніж шукати особливого проводу від Риму стосовно питань сьогодення?

Кардинал Берк: Так, і, до речі, мені здається, що сам Папа Франциск на це натякав. До прикладу, у своїй Апостольській Адгортації «Evangelii Gaudium» він пише, що не вважає це Вчительством Церкви (п. 16). З Папою Бенедиктом XVI ми мали вчителя, який надавав нам поглиблену катехизацію на різноманітні теми. Сьогодні я кажу людям, що якщо ви відчуваєте певне непорозуміння з методу вчення Папи Франциска, то важливо звернутись до Катехизму і того, що Церква завжди навчала, і вчити це, поширювати на парафіяльному рівні, починаючи, перш за все, з сімʼї. Не слід розтрачати енергію на розчарування тим, що не отримуємо те, що, як думаємо, мали б отримувати. Натомість, ми знатимемо напевно, чого Церква завжди вчила і на це маємо покладатись і зосереджувати свою увагу.

ПРИЧАСТЯ ДЛЯ РОЗЛУЧЕНИХ І АТАКИ НА ДОКТРИНУ

Rorate Caeli: Продовжимо про це вчення і те, що ми чуємо. Останнім часом ви говорили, що протистоятимете будь-якому вченню, яке протирічить традиційному вченню про шлюб, і що католики повинні «оборонятись». Перейдемо до наступного запитання: Якою має бути відповідь вірних католиків, якщо відбуватимуться зміни у вченні стосовно Св. Причастя для розлучених і поновно одружених без шлюбу?

Кардинал Берк: Я відповідав на гіпотетичне запитання. Дехто намагався інтерпретувати цю відповідь як напад на Папу Франциска, чим вона не була цілком. Мені поставили це гіпотетичне запитання, і я просто відповів: «Жодна влада не може наказувати нам діяти проти істини, і водночас, якщо істина перебуває під загрозою, ми повинні боротись за неї». Саме це я і мав на увазі. А коли мені поставили гіпотетичне запитання: «А якщо таке питання виникне?», я відповів: «Я буду виступати проти. Це мій обовʼязок».

Rorate Caeli: А як повинен оборонятись католик? У себе вдома? У своєму блозі?

Кардинал Берк: Думаю, що потрібно зберігати вчення, у своєму домі і в особистому житті, триматись істини віри так, як ви її знаєте, а також говорити про неї і донести до відома Святішого Отця своє глибоке стурбування, що ви насправді не можете прийняти зміни у вченні Церкви, яке відміняє нерозривність шлюбу. Тут, мені здається, дуже важливо торкнутись хибної дихотомії, викликаної заявами певних осіб типу «О ні, ми просто змінюємо правила. Церковну доктрину ми не чіпаємо». Але якщо ви змінюєте церковні правила щодо допуску до Св. Причастя тих, хто живе в перелюбі, то ви без сумніву змінюєте вчення Церкви щодо перелюбу. Тоді ви кажете, що за певних умов перелюб допустимий і навіть добрий, якщо ж люди можуть жити в перелюбі і приймати Таїнства. Це дуже серйозна справа, і католики повинні наполягати на тому, щоб церковні правила не змінювались таким чином, щоб у певний спосіб не послабити вчення про одну із найбільш основоположних істин – істину про шлюб і сімʼю.

НЕОРТОДОКСІЙНІ ЄПИСКОПИ І «SUMMORUM PONTIFICUM»

Rorate Caeli: Перейдімо до того, що стосується Вашої юрисдикції: яким чином виконувати обіцянку і наказ «Summorum Pontificum» в цей період Церкви, і яку роль відіграє Канонічне Право у тому, щоб зробити традиційну Латинську Месу можливою у кожній парафії?

Кардинал Берк: Закон залишається таким, як його подав Папа Бенедикт XVI, і не змінився. Документ для його втілення був виданий Папською Комісією «Ecclesia Dei». Усе це зберігається. І там сказано, що якщо на парафії група вірних прагне традиційної Меси, то слід для них її відправляти.

Rorate Caeli: Звертаючись ще раз до «Summorum», для сімей, чиї діти ніколи не брали участі в Novus Ordo, однак їх місцевий ординарій не виконуватиме наказу з «Summorum», уділяючи їм традиційне Миропомазання, чи мають ці сімʼї вести дітей до сусідньої парафії чи персональної парафії типу Священичого братства Св. Петра, для того, щоб їх миропомазали в тридентському обряді?

Кардинал Берк: Вони, без сумніву, мають право приймати Таїнства в тридентському обряді, у Надзвичайній формі. Якщо це неможливо на їх парафії, то звичайно вони можуть попросити свого пароха, щоб дав їм довідку про те, що дитина готова до миропомазання, і щоб дитина прийняла миропомазання у тому місці, де це можливо.

КОНСЕРВАТИВНИХ СВЯЩЕНИКІВ УТИСКАЮТЬ НЕОРТОДОКСІЙНІ ЄПИСКОПИ

Rorate Caeli: Що, на Вашу думку, повинні робити хороші священики, коли їх утискають їх єпископи? Ми знаємо таких багатьох, однак імен не називатимемо назагал. Декотрим з них не дають декрету призначення до служіння, і вони живуть з пожертв і допомоги сімʼї та друзів. Дехто вважає необхідним приєднатись до незалежних груп. Що б Ви порадили тим священикам, які просто хочуть жити, проповідувати і відправляти Літургію як усі священики до Собору?

Кардинал Берк:  Я б просто сказав їм шукати єпископа, який відкритий до таких священиків і при змозі спробує їм допомогти, а якщо не зможе безпосередньо допомогти їм сам, то допоможе знайти іншого єпископа, який дозволить їм вести активне священиче життя. Оце й усе, що тут можна зробити. Очевидно, також ще можна звернутись до Конгрегації клиру. Якщо священик відчуває, що до нього ставляться несправедливо, то може попросити Конгрегацію клиру втрутитись.

Rorate Caeli:  Є відомості про те, що у спробах вирішити вищезгадану проблему, Апостольська Адміністратура для консервативних священиків і богопосвячених осіб може вирішувати багато з тих питань, що стоять перед ними, з точки зору як жити своїм покликанням суто у відповідності до «Summorum Pontificum». Чи можете Ви прокоментувати де в процесі це може бути – в майбутноьму Апостольської Адміністратури?

Кардинал Берк:  Таке можливо. Я не знаю, чи щось стосовного цього є в процесі. Можливо, є, однак я нічого про це не чув. Звичайно, це певна можливість і було б своєрідним способом допомоги цим священикам і вірним, які їх оточують, залишатись у сопричасті з Церквою.

ВСЕ БІЛЬШЕ СВЯЩЕНИКІВ СТАЮТЬ ПІДОПІЧНИМИ КАРДИНАЛА БЕРКА

Rorate Caeli: Щодо наступного питання Ви можете мати певне упередження, однак: чи Мальтійський орден теоретично міг би функціонувати як Апостольська Адміністратура, даючи місце для служіння традиційним священикам і богопосвяченим особам? (кардинал Раймонд Берк є патроном Мальтійського ордену – прим. пер.)

Кардинал Берк: Що ж, Суверенний військовий орден Мальти, Госпітальєрів Св. Івана Єрусалимського, інкардинував священиків. Однак він це здійснив як суверенний військовий орден, а не як Апостольська Адміністратура. Орден має Прелата, призначеного Святішим Отцем, котрий берер участь в управлінні орденом. Звичайно, він є верховним настоятелем кожного священика, інкардинованого в Орден. На даний час ми вивчаємо всю ситуацію, оскільки маємо прохання від священиків, які б хотіли бути інкардинованими в Орден. Звичайно, це відбувалось в минулому, і немає причини чому не може продовжуватись надалі, і не через встановлення Апостольської Адміністратури, а через природу Ордену.

СВЯЩЕНИЧИЙ ЦЕЛІБАТ

Rorate Caeli: Ми планували поставити наступне запитання ще кілька місяців тому, коли почали працювати над цим інтервʼю, а тоді нам буквально вчора стало відомо, що Папа сказав, що питання одружених священиків «на його порядку денному». Чи з цим понтифікатом священичий целібат латинських священиків перебуває під серйозною загрозою?

Кардинал Берк: Це дуже серйозна справа, бо стосується прикладу Самого Христа, і Церква завжди цінувала в священиках те, що вони слідують прикладу Христа, в тому числі і Його целібату. Я вже про це чув, однак не мав нагоди перевірити, однак, без сумніву, це дуже серйозна справа. Це питання вже піднімалось на світовому синоді єпископів в кінці 60-их, і саме на цьому синоді було перенаголошено тверду підтримку вчення Церкви щодо священичого целібату. Я не говорю про нього як просто про правила поведінки, оскільки тут ідеться про те, що від початків Церква вважала найбільш відповідним для священиків. Це щось більше, ніж правила поведінки, і тому думаю, що дуже важко припускати, що в цьому плані будуть якісь зміни.

ПІДБАДЬОРЕННЯ ДЛЯ КОНСЕРВАТИВНИХ КАТОЛИКІВ

Rorate Caeli: Які слова підбадьорення Ви б скерували до консервативних католиків, які борються за те, щоб зберегти свої душі і душі своїх дітей у цьому сучасному світі, і без, як часами здається, будь-якої підтримки Риму?

Кардинал Берк: Я часто кажу тим, хто пише мені і висловлює таку зневіру чи просить вказівок у, здавалося б, дуже важкій ситуації, що в такі часи як зараз, коли панує певне непорозуміння в управлінні Церквою, ми повинні більше, ніж будь-коли зануритись у постійне вчення Церкви і передавати його дітям, а також посилювати розуміння цього вчення на наших парафіях і в наших сімʼях. І наш Господь нас запевняв – Він не казав, що не буде нападів на Церкву, навіть зсередини, однак Він запевняв нас, що пекельні ворота ніколи не здолають Церкву. Іншими словами, Сатана зі своїми облудами ніколи остаточно не подолає Церкву. Мусимо бути впевненими щодо себе і жити у великій радості і з великою впевненістю, навчаючи віри, чи даючи апологетичні свідчення душам, які не розуміють віру чи які ще не стали членами Церкви. Знаємо, що пекельні ворота не переможуть, та водночас наш шлях є Хресною Дорогою. І якщо нам доводиться терпіти заради того, в що ми віримо, що ми знаємо є істиною, то можемо прийняти ці терпіння, знаючи фінальний результат: тобто, що Христос є Переможцем. Він є Тим, хто зрештою здолає усі сили зла у світі і відновить нас і наш світ для Отця. Саме так я намагаюся підбадьорювати вірних католиків. Я думаю, що також важливо, щоб віддані консервативні католики знайомились між собою і підтримували один одного, несли тягарі один одного, як пише Писання. Маємо бути готовими до цього і бути чутливими до тих сімей, які можуть переживати якісь терпіння з цього приводу, і  намагатись бути якомога ближче одні до одних.

ТРЕТІЙ ВАТИКАНСЬКИЙ СОБОР?

Rorate Caeli: Дякую. Ще маємо кілька запитань. Є певна інформація від достовірних джерел про те, що Папа Франциск роздумує над тим, чи скликати Третій Ватиканський собор. Чи Ви щось про це чули?

Кардинал Берк: Ні, нічого.

ПРОЦЕС ОБРАННЯ ЄПИСКОПІВ

Rorate Caeli: За часів понтифікату Бенедикта XVI єпископські призначення у Сполучених Штатах переважно були консервативного спрямування. Так було не всюди. Звідси виникає явний розрив між священиками і практикуючими вірянами нового покоління, які є переважно консервативними, привʼязаними до правдивої катехизації, до католицького морального права, до шанобливої Святої Літургії. Як Ви ставитесь до нового напрямку іменування єпископів в Сполучених Штатах і в інших місцях? На Вашу думку, чи добрий цей метод обрання єпископів?

Кардинал Берк: Думаю, так. Він включає консультації не лише з іншими єпископами і священиками в єпархії, але і з вірними. І завжди є можливість для окремих мирян чи груп вірних мирян повідомити про своє занепокоєння Конгрегацію єпископів чи Нунція. Я вважаю, що найважливіше повідомити Апостольського Нунція, коли для єпархії планують призначити нового єпископа, а є дуже багато вірних католиків, які мають особливі потреби, і висловити ці потреби.

ПОТОЧНА РОЛЬ В ЦЕРКВІ

Rorate Caeli: А над якою працею Ви зараз найбільше зосереджені?

Кардинал Берк: Зараз я найбільше працюю в Суверенному військовому ордені Мальти, допомагаючи Великому Магістру управляти Орденом, особливо в духовному вимірі. Орден має два головних завдання: захист віри і турбота про вбогих. Ці дві речі є тісно повʼязані між собою. Я допомагаю йому в питаннях про структуру Ордену для того, щоб більш ефективно виконувати ці два завдання, але й також допомагаю вирішувати ті питання, які неуникно виникають в будь-якій католицькій організації стосовно доктрини і моралі. Це моя основна робота. Я також багато часу присвячую вивченню і написанню важливих на сьогодні для Церкви питань.

КОНСЕРВАТОРИ ВІДНОВЛЮЮТЬ ЦЕРКВУ

Rorate Caeli: Чи не здається Вам, що консервативні католики в майбутньому переберуть на себе провідну роль у віднові Церкви?

Кардинал Берк: Думаю, що так. Я знайомлюсь із все більше і більше дуже сильними католицькими сімʼями, які віддані тридентській Месі, і думаю, що з часом ці сімʼї матимуть все більше впливу. Якщо ці сімʼї вплинуть на інші сімʼї, то очевидно наростатиме імпульс.

Rorate Caeli: Чи є ще щось, що Ви б хотіли додати?

Кардинал Берк: Для того, щоб підбадьорити усіх, хто відданий Святій Літургії, яка є найвищим виразом нашої католицької віри, найвищим виявом нашого життя в Бозі, і усім, хто відданий вивченню Катехизму Католицької Церкви і навчанню віри в наших домах і місцевих спільнотах. Впродовж десятиліть Церква важко терпіла від поганих катехез, що тепер вірні, діти і молодь, і навіть дорослі, не знають своєї віри, і ми мусимо зважати на це, бо ці дві речі повʼязані між собою. Коли ми добре знаємо нашу віру, то маємо сильне прагнення молитись у відповідності до нашої віри, і водночас наша молитва спонукає нас більше пізнавати свою віру. А тоді, очевидно, усе це виражається в дії милосердя, особливо по відношенню до найбільш потребуючих.

Rorate Caeli: Тоді ще одне запитання: Ви неодноразово згадували про сімʼю вдома. Чи були слова Івана Павла ІІ про Домашню Церкву пророчими?

Кардинал Берк: О, так. Він казав, що Церква приходить до нас у сімʼї, і це правда. Сам Христос приходить у сімʼю. Його слова були пророчими в тому сенсі, що він знову наголосив те, що Церква розуміла від самого початку. Цей термін, Домашня Церква, є дуже давнім, і його повторили на Другому Ватиканському соборі. Це дуже давня термінологія сімʼї. У цьому його слова були пророчими, що він висловив те, що Сам Бог вчив нас про сімʼю.

Rorate Caeli: Дуже дякую за те, що приділили нам час і за Ваше неймовірне служіння Святій Матері Церкві.

Переклад «Католицького оглядача»