Кардинал Бертоне: "Бенедикт XVI повністю виконав завдання, дане св. Петру"
  • Чтв, 07/04/2016 - 18:36

"Бенедикт XVI повністю виконав завдання, дане св. Петру, щоби зміцнювати братів у вірі", - сказав у Бидгощі кардинал Тарчізіо Бертоне. 

Представник Ватикану є гостем міжнародної конференції, яка проходить в Куявсько-Поморській вищій школі. Захід урочисто розпочинає цикл семінарів, присвячених науково-дослідній діяльності. Йозефа Ратцінґера/Бенедикта XVI. Відставний Держсекретар Святого Престолу виступив з доповіддю "Від Папи Римського Бенедикта XVI до Папи Франциска: наступність і розвиток в діяльності душпастирській і дипломатичній". - Довгі роки служіння в Апостольській Столиці (майже 40 років) дали мені можливість спостерігати за всім, що відбувалося, з точки зору свідка, - сказав він.

За його словами, Бенедикт XVI "передбачив деякі реформи Папи Франциска". Із самого початку свого понтифікату робив акцент на ситуацію в Європі: він передбачив секуляризацію, зречення християнських коренів і нечіткість присутності Бога в житті людей і житті суспільства.

Іншим важливим елементом понтифікату Бенедикта XVI було прагнення до очищення від усякого "бруду", "щоб отримати Церкву більш інтегровану, святу і чисту",  знаючи, однак, що Церква не є і не буде Церквою ідеальною, тому що це не узгоджується зі слабкістю людської природи, яка поранена гріхом і може протистояти загальній рятівній волі Бога, яка охоплює все людство, навіть грішника, - додав він.

Він згадав також про такі знакові питання, які підняв Бенедикт XVI: роль інформації та міжкультурного діалогу, реформа Римської Курії; віра і фундаментальні людські цінності. Спадщина, яку залишив Папа Римський Бенедикт XVI, багата в декількох аспектах: богословському, антропологічному, духовному, і навіть юридичному, однак, на особливе визнання заслуговує той факт, що Бенедикт XVI "здійснив повністю завдання, дане св. Петру, щоб зміцнювати братів у вірі", – зазначив кардинал Бертоне.

"Він робив це завжди найкращою мовою та з дієвою переконливістю", – додав він.

На думку кардинала Бертоне, Бенедикт XVI  завжди був ціліснісним і мудрим - коли просто переказував світу важливе значення релігійної свободи, приймав кожну особу з різних культур і релігій, особливо враховував потреби сім'ї.

„Епоха, в якій ми живемо, вимагає розгляду таких питань, як перенаселення планети, світова економічна криза, "вибух" потреб свободи і справедливості, особливо в умовах бурхливих конфліктів. Також молодь, яка особливо потребує розуміння ситуації та шляхів вирішення, а також в перспективі віри", – сказав гість з Ватикану.

"Звичайно, Бенедикт XVI як людина високого інтелектуального і доктринального рівня, став для молодого покоління педагогом і унікальним вчителем", – підкреслив кардинал.

Кажучи про передачу свідоцтва від Бенедикта XVI і Франциска, кардинал Бертоне зізнався, що не бачить яких-небудь відмінностей в етичному вченні обох Пап. Ясно, однак, що різний їх пастирський підхід "визначений ситуацією сьогодення і проблем, пов'язаних з домінантною культурою".

 За словами святішого Отця Франциска, Церква повинна запропонувати сьогоднішній людині основні принципи навчання разом з даром Божого милосердя. Щодо людських проблем шукати такі відповіді, які були би зрозумілі навіть для простих віруючих, не зупиняючись на питаннях, які породжуються вже зрілою вірою. Таким чином, ми бачимо, що Франциск почав новий діалог із суспільством, а на  моральному полі затвердив душпастирство прощення і надії, однак, не втрачаючи почуття гріха, – підкреслив кардинал.

За словами кардинала Бертоне, озираючись назад, можна було побачити необхідність повернення Церкві тієї надійності, на яку вона заслуговує, і котра була заплямована через важкі гріхи педофілії, скоєні деякою частиною духовенства; необхідність довіри до адміністрації, що керує майном Церкви і можливість для отримання потрібних відомостей про Святий Престол, після напливу негативної інформації, спричиненої витоком конфіденційних документів".

З іншого боку, можна було також зазначити необхідність поліпшення якості комунікації, беручи до уваги постійно зростаючий вплив ЗМІ на громадську думку. Слід, однак, мати на увазі, що ідентичність Церкви не залежить від погляду на неї засобів масової інформації. Дії,  Папи Франциска спрямовані саме у цьому напрямку", – зазначив ієрарх.

Кардинал говорив також про розвиток законодавства щодо сексуальних зловживань. В якості прикладу він приводив положення так званих "важких злочинів", до яких відноситься і педофілії. - Я хочу в цей момент ясно і чітко сказати: по-моєму, Церква втручається в це питання поступово, але чітко і рішуче, - сказав він.

Кардинал Бертоне наголосив, що цими справами Церква займається вже понад 20 років. - Я пам'ятаю, що Бенедикт XVI, як і Франциск, зустрічався з жертвами сексуального насильства, проявляючи явні жести любові батька з боку Церкви і, звичайно, бажання якнайшвидшої реабілітації. Папа Римський Франциск нещодавно створив спеціальну Папську Комісію із захисту неповнолітніх (22 березня 2014), доручаючи їй піклуватись про жертв сексуального насильства. Якщо мова йде про винних, Церква усвідомлює крайню серйозність їх поведінки, які означають зраду просвітницької місії і пастирської діяльності, особливо у відношенні дітей та підлітків з сімей, які довіряють церковним установам. У цьому сенсі покарання, накладене на злочинця, повинне бути пропорційним тяжкості злочину та розміру шкоди. З боку Церкви це покарання накладається на священиків у вигляді повного виключення зі стану священика, - говорив він.

Торкаючись питань соціальних змін, кардинал Бертоне наголосив, що деякі люди досить поверхнево стверджують, що під час понтифікату Бенедикта XVI та Йоана Павла II поглибився поділ між традиційною позицією Церкви в питаннях соціальних і моральних і поглядами та практикою віруючих католиків по всьому світу. - Серед прикладів можна назвати контрацепцію, розлучення, висвячування жінок, моральність (або аморальність) гомосексуальних союзів, безшлюбність духовенства і т. д. Ці питання можуть становити серйозну проблему для Церкви, оскільки в деяких аспектах віруючі можуть не слідувати її вченню. Деякі спостерігачі вказують на те, що Папа Римський Франциск намагається відкрити нові простори, не відмовляючись, однак, від традиційної позиції Церкви, що підтверджує останній Синод Єпископів на тему сім'ї, - сказав він.

Кардинал Бертоне вважає, що спосіб, у який Папа-емерит Бенедикт XVI служить Церкві сьогодні - це, насамперед, огортання молитвою і братська підтримка свого наступника, Папи Франциска. Кардинал навів уривок з останнього інтерв'ю, яке Бенедикт XVI дав бельгійському єзуїту, де підкреслив лінію служіння  Папи Римського Франциска, посилаючись також на Йоана Павла II і розкриваючи бачення послідовної єдності навчання і духовності Церкви наших часів. - Будемо сподіватися, що сила віри і ясність думки Папи-емерита Бенедикта XVI будуть супроводжувати нас протягом тривалого часу, а приклад Папи Франциска вести нас через звивисті дороги наших часів, до радості Євангелія, - завершив він.