Кардинал Бертоне про необхідність прозорості фінансово-господарської діяльності Святого Престолу
  • Срд, 19/12/2012 - 16:40

 18 грудня в Ватикані був представлений новий Регламент Префектури економічних справ Святого Престолу. Провів презентацію документа кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне. Найближчий співробітник Бенедикта XVI зазначив, що нові норми значно розширюють функції Префектури. Він нагадав про "свободу і автономію" власності Церкви, яка має право реалізувати свою "економічну самодостатність" різним легітимним чином. Кардинал нагадав, однак, що Церква, як така, "не має активів": вона володіє ними через інститути, які її утворюють, і є юридичними особами. Функція Префектури економічних справ Святого Престолу полягає в забезпеченні діяльності установ Святого Престолу і Держави Ватикан, для забезпечення їх автономії, зазначив єрарх, додавши, що "цей орган був заснований Папою Павлом VI в рамках реформи Римської курії з метою вивчення, контролю, нагляду та координації "всіх економічних інвестицій і операцій важливих для Святого Престолу".

З плином часу, за словами кардинала Бертоне, Префектура перетворилася на "свого роду, центральний орган обліку Святого Престолу, залишаючи на другому плані завдання планування і координації спільних економічних інтересів". Новий Регламент, опублікований 22 лютого 2012 року, повертає "первісний дух" установи, вважає він. Наприклад у ст. 1 нового документа говориться, що "Префектура економічних справ Святого Престолу є дикастерією відповідальною за економічне планування, а також нагляд і контроль за установами Святого Престолу, і робить це незалежно від "автономії, якою вони користуються". Тому, на думку кардинала Держсекретаря, Префектура зберігає своєрідний "нейтралітет" у відносинах між такими установами та Державним Секретаріатом, який підпорядковується безпосередньо Верховному Понтифіку. Для виконання цього завдання установи Святого Престолу повинні "чесно" передавати інформацію про свою господарську діяльність Префектурі, щоб таким чином стало можливим виконання принципів економічного програмування. Кардинал Бертоне наголосив, що сьогодні як ніколи "необхідна прозорість фінансово-господарської діяльності Святого Престолу і Держави Ватикан", а для цього потрібні спільні зусилля всіх інституцій Святого Престолу. Він закликав останні також до зменшення витрат, "особливо в нинішніх історичних обставинах".

 

Кардинал Держсекретар нагадав на закінчення презентації Регламенту, що «кожна власність, кожен економічний обмін, кожна інвестиція, кожна управлінська діяльність має своє остаточне посилання на Бога і Його Царство".

 

http://be.radiovaticana.va