Кардинал Бертоне про третю таємницю Фатіми
  • Птн, 12/05/2017 - 14:23

Третя таємниця Фатіми пов’язана із подіями минулого, однак вона водночас містить заклик до навернення і тому завжди є актуальною – зазначив кардинал Тарчізіо Бертоне.

В інтерв’ю для CNA колишній держсекретар Ватикану говорив про третю таємницю Фатіми, як було прийнято рішення відкрити таємницю, а також про його спогади зі зустрічі з с. Люсією, котра була однією з трьох візіонерів і зберігала таємницю об’явлення аж доти, поки на прохання Івана Павла ІІ її не відкрили у Ватикані.

«Третя таємниця Фатіми» передбачала попередження про страждання і переслідування Папи і Церкви. На відміну від двох перших таємниць – про візію пекла і передбачення ІІ Світової війни – третю сестра Люсія не відкрила одразу. Спочатку вона розповідала, що Марія не дозволяла їй на той час відкривати таємницю. Пізніше, у Ватикані вирішили зберегти цю таємницю до 2000 року.

За словами кардинала Бертоне, об’явлення у Фатімі «підтверджують радісну звістку, що Мати Утіловленого Божого Сина і наша Мати не покидає людство в ході історії. Вона присутня тут і опікується людством як речниця і гарант Божого Милосердя. Вона є посередницею спасіння».

Він додав, що у 2010 році Папа-емерит Бенедикт XVI наголошував, що третя таємниця містила реалії майбутнього Церкви, «яке поступово набирає форми і стає очевидним». «Господь говорив нам, що Церква буде постійно терпіти, у різний спосіб, аж до кінця світу».

Кардинал Бертоне також пригадав богословський коментар кардинала Ратцінгера, виданий в час оголошення третьої таємниці, кажучи: «У цій візії ми можемо розпізнати останнє століття як століття мучеників, століття терпіння і переслідування Церкви, століття Світових воєн і багатьох місцевих воєн, що переповнюють минулих 50 років та набирають небачених раніше форм жорстокості».

«З одного боку, кардинал Ратцінгер каже, що події, описані в третій таємниці, є в минулому», – зазначив кардинал Бертоне. – «водночас, серце заклику Фатіми пов’язане із наверненням. Тобто наверненням вірних і шляху Церкви в напрямі вірності».

Він також сказав, що рішення відкрити третю таємницю Фатіми було прийняте з метою уникнути «апокаліптичної інтерпретації», що все більше поширювалась наприкінці тисячоліття. Рішення прийняв Іван Павло ІІ після зустрічі з кардиналами Ратцінгером, Содано, Бертоне, монсеньойорами Джовані Батіста Ре та Станіславом Дзівішем.

Після цього кардиналу Бертоне доручили зустрітись з сестрою Люсією, щоб вона підтвердила автентичність тексту, що зберігався в Конгрегації доктрини віри. Загалом кардинал Бертоне тричі зустрічався з сестрою Люсією. За його словами, вона була «світлою, дуже гарною, безтурботною, спокійною і тихою особою. Вона була впевненою людиною, якій довелось берегти велику таємницю і яка була покликана передати людству важливе послання».