Кардинал Бертоне: "Спасибі за те, що найважливіше"
  • Втр, 19/02/2013 - 18:42

Промова кардинала-камерленго Тарчізіо Бертоне у фіналі останньої публічної Літургії Папи Римського Бенедикта XVI.

"Святіший Отче, з величезним хвилюванням і глибокою повагою не тільки Церква, але весь світ сприйняв новину про Ваше рішення піти у відставку зі служіння Єпископа Риму, наступника апостола Петра. Ми будемо нещирі, Ваша Святосте, якщо не скажемо Вам, що цим вечором наше серце охоплене сумом. Цими роками Ваше Учительство стало відкритим вікном для Церкви і всього світу, через яке проникали промені істини й Божої любові, щоб дати світло і тепло на нашому шляху, також,  перш за все тоді, коли в небі зібралися хмари. 

Ми всі розуміємо, що саме безмірна любов Вашої Святості до Бога і Церкви спонукала Вас здійснити цей жест, який виявляє таку чистоту душі, таку віру, непохитну і вимогливу, таку силу смирення і лагідності, поряд з великою мужністю, якими відзначено кожен крок Вашого життя та Вашого служіння, і які можуть відбуватися тільки від перебування з Богом, у світлі слова Божого, від безперервного сходження на гору зустрічі з Ним, щоб знову спуститися потім в Град людський.

Святіший Отче, кілька днів тому на зустрічі з семінаристами Вашої єпархії міста Риму,  Ви дали нам особливу настанову, Ви сказали, що, будучи християнами, ми знаємо, що майбутнє належить нам, але воно [по суті] належить Богу, і що древо Церкви завжди проростає знову. Церква завжди оновлюється, завжди відроджується. Служити Церкві в твердому усвідомленні, що вона не наша, але Божа, що це не ми її творимо, але Він, по правді зуміти вимовити слова Євангелія: «Ми нікчемні раби, бо зробили, що повинні були зробити» (Лк., 17, 10), уповаючи повністю на Господа, ось великий урок, який Ви, також цим вистражданим рішенням, дали не тільки нам, пастирям Церкви, але всьому Народові Божому.

Євхаристія – це подяка Богові. У цей вечір ми хочемо подякувати Господу за шлях, який вся Церква пройшла під проводом Вашої Святості, і ми хочемо сказати Вам від усього серця, з величезною любов'ю, хвилюванням і захопленням – спасибі за те, що Ви дали блискучий приклад простого смиренного трудівника у винограднику Господа, трудівника, який, однак, вміло кожного разу робив те, що найважливіше: нести Бога людям і вести людей до Бога. Дякуємо!

За матеріалами http://www.benediktxvi.ru