Кардинал-богослов про милосердне виховання до шлюбу
  • Чтв, 06/08/2015 - 15:30

Бездушний ригоризм – це брутальність, несумісна з делікатністю, з якою Бог провадить кожну людину. Не можна уявити милосердя, як щось окреме від християнського вчення, бо воно міститься саме в його серці. На це звертає увагу в інтерв'ю для двотижневика італійських єзуїтів «La Civiltà Cattolica» кардинал Жорж Котье, який був упродовж 16 років, призначений Іваном Павлом II, богословом Папського дому. Він нагадує, що саме цей святий Папа запровадив Неділю Божого Милосердя.

«Церква в наш час, – сказав 93-річний домініканець – зрозуміла, що нікого, в будь-якій ситуації, не можна залишити на самоті. Ми повинні супроводити праведних і грішних». На його думку, Рік Святого Милосердя, що наближається, також пролиє світло на роботу осіннього Синоду Єпископів про сім'ю та вплине на його стиль. Сьогодні нам трапляється явище, коли люди не відчувають потреби шлюбу та громадського зобов’язання на все життя, вважаючи, що це особиста справа і відкрита для можливих змін.

За даними швейцарського єрарха, Церква, беручи до уваги цю серйозну кризу, має відновити душпастирську підготовку до шлюбу. Минула практика стала недостатньою і часто виглядає більше як формальність, ніж освіта для зобов'язання на все життя. Кардинал Котье зазначив, що термін «розлучені в нових стосунках» використовують у різних ситуаціях. По-іншому треба оцінювати людину, яку залишив чоловік з дітьми, і вона шукає підтримки в когось іншого, та людину, що залишила сім'ю, щоб мати цивільний шлюб з кимось молодшим, даючи публічне згіршення. Деякі проблеми можна залишити на розсуд єпископів, однак, давній папський богослов визнає, що через існуючі між ними розбіжності має щодо цього вагання і сумніви. Він наголошує на великій відповідальності сповідників, які, незалежно від того, яку думку висловлюють, повинні представити її мовою, що показує материнську турботу Церкви, що керується вимогами Божого милосердя.