Кардинал Брандмюллер про фальсифікацію історії
  • Втр, 08/04/2014 - 13:14

Кардинал Вальтер Брандмюллер застерігає від помилкових інтерпретацій історії ранньої Церкви, щоб змінити вчення про нерозривності шлюбу.

Багаторічний голова Папської комітету історичних наук відповів на перевидану книжку італійського патролога о. Джованні Цереті під назвою «Divorzio, nuove nozze e pienitenza nella Chiesa primitiva» – «Розлучення, новий шлюб і покаяння в ранній Церкві». Цю книжка вперше опублікували 1977 року, але тепер відповідно до рішення Синоду, її перевидали. Її згадує кардинал Каспер у знаменитій передмові до консисторії про сім'ю, з приводу розлучень.

Посилаючись на писання отців Церкви та рішення Соборів, і навіть Нікейського Собору, о. Цереті каже, що в ранній Церкві було дозволено одружуватися розлученим, і після короткого покаяння їм дозволяли Причастя.

Кардинал Брандмюллер показує, однак, що тези італійського патролога не мають жодних аргументованих фактів. З історичного погляду вони не є прийнятними, – написав німецький кардинал та історик Церкви. О. Цереті плутає шлюб вдівців, який отці Церкви дозволяли, хоч і не заохочували, зі шлюбом розлучених. Не існує ані найменшого доказу, що поняття другий шлюб означало і шлюб розлучених – говорить кардинал Брандмюллер. Наступна помилка о. Цереті в тому, що згоду на сепарацію або розлучення для батьків-одинаків він розглядає як дозвіл на наступний шлюб, – зазначив німецький кардинал, нагадуючи, що Церква в первісні часи була щодо розлучень такою ж строгою, як і сьогодні.

За матеріалами: wiara.pl