Кардинал Черні: за заступництвом святої Терези від Хреста молимося за мир
  • Срд, 10/08/2022 - 16:04

У гомілії, присвяченій святій Терезі Бенедикті від Хреста, кардинал Майкл Черні заохотив до молитви за мир в Україні та світі.

9 серпня в монастирі кармеліток в Освєнцімі, кардинал Майкл Черні, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові, відслужив Святу Месу з нагоди відзначення 80-річчя переходу до вічності святої Терези Бенедикти від Хреста Едіт Штайн, яка загинула в концтаборі Аушвіц-Біркенау. В своїй гомілії кардинал Черні розповів про постать співпокровительки Європи, зворушливо переплітаючи її з історією своєї бабусі, яка також стала жертвою злочинів нацистів.

Події благодаті в житті Едіт Штайн

Говорячи про постать Едіт Штайн, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові простежив основні етапи її життя, вказуючи на т. зв. «повільну дію Божої благодаті». Перший етап стосується свідчення друга Едіти – єврея, який навернувся до християнської віри. Наступний етап пов’язаний з подією, коли в будинку своїх друзів вона випадково знаходить, а потім із захопленням читає книгу про життя святої Терези Авільської. Кардинал Черні відзначає, що у цих обставинах розшукувана істина є насправді об’єктивною, «це дар, це особа, це Христос». Відтак проповідник розповів про навернення та Святу Тайну Хрещення, а також роки викладання, протягом яких Едіт Штайн поступово знаходила «гармонійну рівновагу між вірою та філософією» аж до моменту, коли вступила в кармелітський орден, змінивши своє ім’я на Тереза Бенедикта від Хреста. Її життя завершилось 9 серпня 1942 року: майбутню святу забрали з монастиря в Голландії та депортували до Освєнціма, де вона померла в газовій камері.

Особиста історія сім’ї в концтаборах

Чергуючи історію святої Терези з історією своєї родини, кардинал Черні вказав, що він поділяє з Едіт Штайн «єврейське походження, католицьку віру, покликання до богопосвяченого життя та різноманітні збіги з особистою історією Анни Гаєк», його бабусі по материнській лінії. Бабуся проповідника була майже ровесницею Едіт Штайн, яка народився двома роками раніше. Уся родина по материнській лінії Префекта Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові є католиками єврейського походження та зазнала ганьбу інтернування в концентраційний табір Терезін, неподалік Праги. Там помирає дідусь, а бабуся з двома дітьми, тобто дядьками кардинала Черні, потрапляють до Освєнціма. Дядьків вбивають у таборах, бабуся виживає, але ненадовго, адже захворіла на тиф та помирає у травні 1945 р. Подібна доля спіткала і батьків кардинала. Його батька, через відмову розлучитися з дружиною, єврейкою за походженням, ув’язнюють у Постолопртиському таборі (сучасна Чехія), а матір – у сусідньому таборі в Терезіні.

Два життя і одна молитва за мир

Префект Ватиканської дикастерії зазначає, що таке минуле є для нього «великою честю» і він почувається «глибоко зворушеним» святкуванням 80-річчя від дня народження Едіт Штайн до неба, яке накладається на цьогорічні обставини, закликаючи нас пам’ятати минуле. «Я маю на увазі війну в Україні і занадто багато жорстоких війн, які відбуваються в різних частинах світу», – уточнив кардинал. Він зізнався, що досі не знає де похована його бабуся. Тому для нього дуже хвилюючим є спогадувати пам’ять Едіт Штайн і, в той же час і в тому самому місці, оплакувати свою бабусю і вшановувати її. «За їхнім заступництвом ми молимося за мир в Україні та у світі», – наголосив проповідник. На завершення гомілії він зазначив: «Нехай ті, чия особиста та сімейна історія, яка є як єврейською, так і християнською, сприяють необхідному діалогу між нашими віросповіданнями, щоб усі жили як браття в нашому спільному домі».