Кардинал Черні: журналісти можуть донести світові крик біженців
  • Суб, 15/07/2023 - 13:34

У своєму слові до учасників семінару для африканських журналістів, присвяченого темі міграції, Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові заохотив їх бути будівничими культури миру.

У Кампалі, Уганда, від 10 до 16 липня 2023 р. відбувається семінар «Висвітлення теми мігрантів та біженців», організований Всесвітньою католицькою асоціацією комунікації SIGNIS для працівників африканських католицьких медіа. Його мета – шукати спільну мову, щоб говорити про реальність мігрантів і біженців, переходячи від стереотипів до журналістського наративу, який буде більш шанобливим до правди. Свій внесок у роздуми зробила промова префекта Дикастерії цілісного людського розвитку кардинала Майкла Черні, яку зачитала докторесса Мерседес Де Ла Торре, працівниця цієї дикастерії, що бере участь у зустрічі, яка зібрала півсотні африканських журналістів.

Почути голос мігрантів

«Як журналісти, ви перебуваєте в привілейованому становищі, щоб почути їхній крик і зробити їхні прагнення відомими світові», – написав кардинал, зазначивши, що сьогодні налічується близько 35 мільйонів біженців, змушених покинути свої домівки, перетинаючи міжнародні кордони, до яких слід додати 71 мільйон внутрішньо переміщених осіб. «Поки не будуть усунені причини, які змушують їх втікати, неможливо знайти вирішення, – підкреслив він, повторюючи думки Папи Франциска. – Усунення цих причин і, таким чином, припинення вимушеної міграції, вимагає спільних зусиль з боку всіх, одночасно шануючи відповідальність кожного. Це зобов'язання починається із запитання, що ми можемо зробити, але також і про те, що ми повинні перестати робити. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб зупинити гонку озброєнь, економічний колоніалізм, розкрадання чужих ресурсів і спустошення нашого спільного дому».

Внесок у будування культури миру

Йдеться, отже, про сприяння культурі миру, і тому, на думку кардинала Черні, журналістам «вкрай необхідно підтримувати неворожу форму комунікації». Як повчає Папа Франциск, необхідно подолати тенденцію «дискредитувати і ображати опонентів», відкриваючи, натомість, «шанобливий діалог». Сьогодні, пише далі префект, «страшно чути, з якою легкістю вимовляються слова, що закликають до знищення людей і територій. Ось чому слід відкинути войовничу і ксенофобську риторику, як і всі форми пропаганди, які маніпулюють правдою, спотворюючи її в ідеологічних цілях».

Право не мігрувати

Ще одне міркування, яке кардинал Черні пропонує учасникам зустрічі в Кампалі, стосується цінування можливостей, які мігранти відкривають перед приймаючими громадами. «Їхня присутність, – зазначає він, – є провидінною нагодою для здійснення євангелізаційної місії через свідчення та милосердну любов». Однак, не слід забувати про право людей залишатися на власній землі. Префект Дикастерії служіння цілісному людському розвиткові нагадує, що на 109-й Всесвітній день мігранта та біженця, який відзначатиметься 24 вересня 2023 р., Папа Франциск обрав тему «Вільний вибір: мігрувати чи залишитися». Тож підсумовуючи свою доповідь, кардинал Черні заохотив учасників зустрічі замислитися над запитанням: «Що я можу зробити, як журналіст та разом з іншими лідерами думок, щоб наш люд був вільним у своєму виборі: мігрувати чи залишитися?».