Кардинал Де Донатіс: похилі віком вчать, як стукати до Бога
  • Пон, 25/07/2022 - 11:34
Кардинал Анджело Де Донатіс, вікарій Папи для Римської дієцезії, під час Святої Меси з нагоди ІІ Всесвітнього дня дідусів, бабусь та людей похилого віку наголосив, що вони вчать нас, як стукати до дверей Господа і просять у Бога миру.

Відзначення ІІ Всесвітнього дня дідусів, бабусь та людей похилого віку у Ватикані цього року ( 24 липня 2022) за дорученням Святішого Отця очолив кардинал Анджело Де Донатіс, вікарій Папи Франциска для Римської дієцезії, адже саме цього дня розпочалась Апостольська подорож Папи до Канади і він особисто не міг бути присутнім на богослуженні.

Проповідуючи під час урочистої Святої Меси в базиліці святого Петра у Ватикані, кардинал-вікарій вказав, що повчання, духовні плоди, які літні люди залишають своїм онукам, стосуються всієї християнської спільноти, збагачуючи її вірою та надією. «Цього дня ми дякуємо Господеві, що нас кличе аби стати будівничими революції ніжності, духовної й беззбройної», – сказав він.

Літні люди просять у Бога миру

Тема цього Всесвітнього дня, заснованого Папою Франциском 2021 року, вибрана з 95-го псальма:  «Вони й на старість плодовиті будуть» (Пс 95, 15). Посилаючись на ці слова, кардинал Де Донатіс наголосив, що Святіший Отець встановив цей особливий день для літніх людей, щоб вони відчули загальну любов і підтримку, знаючи, що в похилому віці ще будуть «плодовитими», тобто принесуть плоди мудрості, віри й любові.

Далі Вікарій Папи нагадав, що багато людей похилого віку народилися під час ІІ світової війни або відразу після неї і зло, яке вони бачили в дитинстві, є причиною того, що вони прагнуть тільки добра й миру, благаючи в Бога спасти світ.  

 

Навчити стукати в Божі двері

«Своїм прагненням добра, – мовив далі кардинал, – ви нагадуєте нам, що там, нагорі, б'ється серце Бога. Це серце Отця. Це серце друга, і часто ви, літні люди, навчаєте нас, дітей і онуків, молитися до Нього, стукати в Його двері, щось у Нього просити».  Проповідник вказав, що похилими віком людьми керує компас серця, вони вчать, що молитись – це ділитись хлібом любові. «Ви, дорогі дідусі й бабусі, навчили нас стукати в Божі двері, навчили, що навіть тоді, коли двері зачинені, за ними є друг, є Отець».

Відвідувати людей похилого віку – це діло милосердя

Вікарій Папи для Римської дієцезії наголосив, що Господь «завжди нам щось дає, навіть якщо ми про це не просили» Він заохотив молодь стукати до Божих дверей, переходячи через двері своїх дідусів і бабусь, підкресливши, що зустріч з Богом відбувається через досвід стосунків зі старшими людьми, і тому запросив відвідувати самотніх людей похилого віку вдома чи в будинках для престарілих, аби переконатись, що ніхто не живе в самотності. Адже Папа Франциск вказав у Посланні з нагоди Дня бабусів, дідусів і літніх людей, що «відвідини самотніх похилих віком – це діло милосердя нашого часу».