Кардинал Держсекретар розпочав «балтійський» візит
  • Нед, 08/05/2016 - 11:20

Держсекретар Папи, кардинал П'єтро Паролін розпочав свій офіційний візит у три балтійські країни: Литву, Естонію та Латвію. Він триватиме 7-13 травня 2016 року.

Єрарх прибув до Вільнюса вранці 7 травня. Після зустрічі з прем'єр-міністром країни Альгірдасом Буткявічюсом він попрямує в Шяуляй, де привітає персонал авіаційної бази НАТО і відвідає місцеву святиню – Хресної гору.

8 травня кардинал Паролін зустрінеться з монахинями, помолиться в Остробрамській каплиці, відвідає Сейм, очолить Євхаристію з нагоди Національного конгресу Божого Милосердя і зробить коротку подорож у Тракай.

9 травня в президентському палаці йому вручать орден Вітаутаса Великого. Єрарх зустрінеться з главою держави, Далею Грибаускайте, відвідає Меморіал жертвам подій 13 січня 1991 року біля вільнюського телецентру і експозицію Музею жертв геноциду. Кардинал Паролін прочитає лекцію про дипломатію Ватикану на службі миру в вільнюській церкві св. Яна, зустрінеться з Міністром закордонних справ Лінасом Лінкявічюсом, покладе квіти до пам'ятника борцям за свободу і незалежність Литви. У другій половині дня він відвідає місцеву семінарію, де зустрінеться з клириками і єпископами.

Увечері найближчий співробітник Папи вирушить в Естонію. Вранці 10 травня він покладе квіти до пам'ятника жертвам війни за незалежність країни в Талліні. Потім зустрінеться з естонськими політиками, візьме участь в екуменічній молитві та очолить Літургію.

11 травня кардинал Паролін служитиме Євхаристію в Тарту, відвідає місцеву католицьку школу, університет, де прочитає лекцію на тему «Святий Престіл і міжнародні взаємини», а також відвідає парафіяльну церкву в місті Валга, на кордоні з Латвією.

Приводом для візиту до Латвії стане 25-річчя відновлення дипломатичних взаємин між цією країною та Святим Престолом. Офіційна частина візиту кардинала Держсекретаря розпочнеться 12 травня. У Ризі він зустрінеться з політичним керівництвом країни, вшанує пам'ять борців за свободу, проведе прес-конференцію, відвідає Музей окупації, Сейм і університет, де візьме участь в презентації перекладу латиською мовою папської енцикліки «Laudato si».

У ризькому кафедральному соборі кардинал Паролін служитиме Літургію, яку транслюватиме латвійське телебачення, і відвідає Національний музей історії Латвії.

Наступного дня, 13 травня, кардинал Держсекретар помолиться разом з місцевими єпископами та семінаристами та візьме участь в екуменічній зустрічі. Після цього він вирушить в аеропорт, звідки вилетить до Риму.