Кардинал Долан: Бенедикт XVI матиме гідного наступника
  • Втр, 12/02/2013 - 19:25

Sede vacante: латинська фраза, що означає «престол пустий».

У понеділок 264-ий наступник Св. Петра, Єпископ Риму і Верховний Понтифік Католицької Церкви, Папа Бенедикт XVI, оголосив про те, що від 20:00 год. 28 лютого Престол Св. Петра буде пустим.

Вперше за останніх шість століть Папа йде у відставку.

Ми, католики, цінуємо символи. Престол (трон, крісло - пер.) є символом, знаком влади, єдності, мудрості.

Тати часто мають своє власне крісло. Я пригадую як після смерті мого батька наша сім’я зібралась на традиційний недільний обід. Автоматично, нехотячи і природно ніхто не сідав на татове крісло. Воно було його. Воно було, як це не сумно, пустим.

Кожен єпископ має власний трон. Грецькою це слово звучить «cathedra»… у своїй катедрі. Приходьте, подивитесь на мій трон в катедрі Св. Патріка. Але не сідайте на нього! Тільки я можу це робити!

Для католицької сім’ї найважливішим кріслом є крісло Єпископа Риму, наступника рибалки, провідника 12-ти апостолів, Св. Петра.

Він є земним знаком єдності, влади і мудрості для нашої духовної сім’ї, Церкви. Ми називаємо його «Святіший Отець».

Отже, через 16 днів крісло буде вакантним.

Що ж нам відчувати?

Спершу, шок. Ми чекаємо на те, що понтифік має померти. Ми не очікуємо, що він подасть у відставку; я й не повірив цьому, коли почув цю новину в понеділок зранку.

Сум. Ми сумуватимемо за ним.

Захоплення. Ми полюбили його і його навчання, праці і його ніжну, несміливу присутність. І тепер наше захоплення ще більше зростає через його смиренність: знати наші обмеження, визнавати нашу кволість, визнавати коли настав час піти, не чіплятися за честь, посаду і популярність – знову ж таки, він, як прекрасний професор, цього разу вчить нас смиренності.

Довіру. Католики знають, що папи приходять і відходять. Лише «Ісус Христос є вчора, сьогодні і завтра Той самий», як каже Біблія.

Коли вісім років тому помер блаженний Іван Павло ІІ, ми усі ахнули і дивувались: «Хто ж зможе його замінити?»

Бог подбав! І Папа Бенедикт зробив це відмінно. Тепер ми будемо роздумувати, хто зможе сісти в це крісло. Але вже скоро ми будемо вигукувати: «Viva il Papa», коли новий рибалка і пастир сяде в своє крісло.

Тому довіряймо Богові. Престол не буде порожнім довго. Ісус сказав, що буде з нами до кінця віків, і навіть ворота пекельні не подолають Його Церкву.

Престол Св. Петра буде пустим через два з половиною тижні. Божий престол благодаті і любові на небесах ніколи не є «вакантним».

Кардинал Долан, Архиєпископ Нью-Йорку

Джерело: New York Daily News