Кардинал Долан надіслав книгу Джорджа Вайґеля 222 кардиналам
  • Птн, 17/07/2020 - 16:06

Кардинал Тімоті Долан з Нью-Йорка надіслав всім кардиналам світу книгу Джорджа Вайґеля про наступний конклав, повідомляють ЗМІ. Справа викликає обурення лібералів, оскільки Вайґель має консервативну думку і відомий своєю поміркованою критикою цього понтифікату.

Нещодавно з’явились дві книги про наступний конклав. Перша – робота Едварда Пентіна. Цей американський ватиканіст, відомий читачам із консервативної газети «National Catholic Register», замислюється над тим, хто може стати наступним Папою. У книзі «Наступний Папа» («The Next Pope») представляє кількох кардиналів, які, на його думку, мають шанс стати наступником св. Петра після Папи Франциска. У книзі представлено кілька консервативних кандидатів, близьких до самого Пентіна, що провокує тезу про спробу журналіста просувати їх, до того ж Пентін чітко заявляє, що сподівається, що всі кардинали ознайомляться з його роботою.

Це не єдина така праця. Публікацію з такою ж назвою («The Next Pope») оголосив і Джордж Вайґель, автор монументальної біографії св. Івана Павла ІІ. Вайґель роздумує не про конкретних кандидатів, а про те, що таке папство та конклав, як такі – і які виклики чекають нового Папу. Він згадує серед них необхідність повернути втрачені душі в західних країнах, які зазнали глибокої секуляризації та необхідність проведення масштабної фінансової реформи у Ватикані.

Виявляється, позиція Вайґеля зараз отримала незвичну підтримку. Кардинал Тімоті Долан, Архиєпископ Нью-Йорка, надіслав книгу всім 222 кардиналам у світі, повідомляє ліберальна газета  «National Catholic Reporter» (не плутати з «National Catholic Register»). Справа цікавіша тим, що Вайґель, хоч і є обережним і стриманим публіцистом, є одним із поміркованих критиків понтифікату Франциска, бачачи в ньому багато серйозних небезпек, особливо у зв'язку із зростаючою доктринальною кризою в Церкві. Тімоті Долан вважається консерватором; він завдячує своєю церковною кар’єрою Папам Івану Павлу II і особливо Бенедикту XVI. У своїй книзі Джордж Вайґель також згадує про так звану мафію з Санкт-Галлена, групу ліберальних кардиналів на чолі з покійним Карлом Марією Мартіні та Годфрідом Даннеелсом; група на конклаві у 2005 та 2013 роках яскраво підтримала кандидатуру Хорхе Маріо Бергольйо.

Модерністські середовища намагаються критикувати публікацію Вайґеля та дії кардинала Долана, стверджуючи, що може статися порушення апостольської конституції «Universi dominici gregis», яка забороняє підтримувати кандидатів на наступника св. Петра за життя Папи. Однак у праці Вайґеля немає підтримки для жодного конкретного кардинала, і вона стосується загальних принципів. Інший випадок книга Пентіна, але цієї кардинал Долан не розіслав.