Кардинал Долан: потрібно висвітлювати не тільки зло в Церкві, але й те добро, яке Церква робить
  • Чтв, 14/04/2016 - 14:21

Кардинал Тімоті Долан розпочав свій неймовірний зліт до висот медіа-зірки своїм гострим протистоянням з американським президентом Бараком Обамою довкола Обаминого найбільшого проекту – медичного страхування, або як його охрестили самі американці, Обамакарт. Між американцями, консервативного світогляду, кардинал Долан став особливо популярним через своє протистояння американському лівому лібералізму. Після відставки Папи Бенедикта ХVІ американські ЗМІ пророчили його обрання на катедру св. Петра. 

Проте, останнім часом кардинал Долан останнім часом дещо втратив свою популярність у середовищі консервативних американців, виступивши проти консервативної антимігрантської думки. У своєму нещодавньому інтерв’ю американському виданню «Religion and Politics» кардинал Долан гостро розкритикував антимігранські переконання консервативної частини американського суспільства заявивши, що в американській історії існує одна погана, але постійна риса – ставитись до іноземців у найкращому разі із підозрою, а в найгіршому із ненавистю. Кардинал Долан заявив, що для американців це повністю іраціональна риса, бо якщо ви не індіанець, то ви – або самі іммігрант, або потомок іммігрантів. 

У ХІХ столітті це ненависть білих американських протестантів була спрямована проти іммігрантів католиків, а сьогодні вона модифікувалася у презирство до нових іммігрантів. Сьогодні йдеться уже про опір імміграції «латиносів» і мусульман.

Кардинал Долан висловив думку, що повага та любов до іммігрантів мають біблійне коріння і презирство до них противиться Святому Письму. Звісно, у своєму ставленні до біженців та іммігрантів не потрібно бути наївним і занадто безпечним.

Коментуючи американський фільм «Spotlight», який показує розслідування про педофільний скандал у Бостонській Архиєпархії, кардинал відзначив потребу такого викриття зла в середині Церкви, але також наголосив, що необхідно висвітлювати не тільки зло, скандали і зловживання в Церкві, але й і те добро, яке Церква робить.