Кардинал Долан: Припинення злочину аборту має бути першим кроком до протидії насильству
  • Птн, 29/10/2021 - 18:49

Американський кардинал Тімоті М. Долан, якого вважають консервативним, звертає увагу на красномовний парадокс. При всій поляризації суспільств і публічної дискусії всі сторони погоджуються в одному: сьогодні до людського життя ставляться зневажливо. Біженці, бідні, хворі на COVID-19, чорношкірі прихильники Джорджа Флойда, жертви вуличного насильства – це ті групи, на які сьогодні дивиться людство. На жаль, як вказує пурпурат, ненароджені діти не знайшли місця у цьому списку милосердя.

Права людини починаються ще в утробі матері – під такою назвою кард. Долан представляє свої роздуми на шпальтах газети “Catholic New York.” Автор статті висловився за життя кожної людини, а не лише за згаданих вище груп. “Коли це все закінчиться?” – запитує він, вказуючи на повсюдний злочин аборту як специфічний початок людської злочинності.

Я припускаю, що це не закінчиться, доки ми не припинимо недоторканну, радикальну ліцензію на аборт, яка, здається, поневолює частину нашого суспільства. Як писала Мати Тереза: “Не можемо дивуватися, коли чуємо про душогубства, вбивства, війни, ненависть. Якщо мати може вбити власну дитину, що нам залишається, як не вбивати один одного?” — міркує єрарх. “Якщо переконання, вибір і “мої права” можуть знищити життя дитини в утробі, то яке ж людське життя не під загрозою?» – додає він.

Кардинал, не називаючи імені, посилається на “права”, які нині реалізовує другий “католицький” президент в історії США Джо Байден — таких як “легальний аборт”, який порушує положення про спротив сумління у випадку лікарів і медсестер, які відмовляються брати участь у вбивчій процедурі, а також фінансування вбивства ненароджених дітей за гроші платників податків.

За словами автора, різні абортистки, в тому числі і з числа законодавців, публічно говорять про дилеми, які вони пережили перед вбивством власних дітей. “Але я запитую: Хто говорить від імені беззахисної дитини?” – заперечує він, стверджуючи, що захист ненародженого життя – це насамперед питання прав людини, і тому воно має об’єднати всіх у спільній боротьбі, незалежно від віросповідання чи взагалі релігійності.

“Як і з усіма питаннями прав людини, вкрай важливо забезпечити дитині рівну справедливість відповідно до закону. Тому, борючись за рівний захист прав дітей, звернімо також увагу на жінок, які мають спокусу перервати життя дитини, забезпечуючи турботу, співчуття, супровід, відповідну медичну допомогу, альтернативи, такі як усиновлення, а також культуру, що захищає дітей і матері до і після пологів”, – закінчує кардинал Тімоті Долан, зазначаючи, що припинення злочину аборту має бути першим кроком до протидії хвилі глобального насильства.