Кардинал Домінік Дука: Літургії до 10 осіб, епідемія – це випробування віри
  • Чтв, 19/03/2020 - 11:01

У Чехії  після запровадження загальнодержавного карантину дуже обмежено служби у храмах. На державному рівні заборонено публічні літургії, але після розмови з членами Державної Ради Безпеки кардинал Домінік Дука сказав, що дозволена Літургія, в якій беруть участь близько 10 осіб, які перебувають на безпечній відстані одна від одної. Примас Чехії запевнив, що храми й надалі залишаються відчиненими.

У своєму звернення до народу глава єпископату Чехії наголошує, що нинішня ситуація – це випробування нашої віри й іспит на християнську зрілість. Віруючі люди повинні вносити в суспільство потішення, мир і відвагу. Слід наголошувати, що у боротьбі з епідемією ми маємо не лише людські засоби, але й нашу віру.

Кардинал Домінік Дука визнав, що з радістю прийняв звістку про віднайдення у Тшебніці реліквій св. Ядвіги. Це нагадує нам постаті відважних жінок середньовіччя. У контексті цього він згадує св. Катерину Сієнську, якій довелося зіткнутися з чорною смертю, великою епідемією чуми, що забрала від 30 до 60 відсотків мешканців тогочасної Європи. Своєю відважною й героїчною позицією вона змогла переламати страх мешканців Сієни. Цього ж примас Чехії очікує від теперішніх християн. Він закликає не піддаватися епідемії страху і боягузтва. “Найбільшим захистом від захворювання є відвага, витривалість і терпеливість”, – написав кардинал Домінік Дука. Водночас він закликає всіх прислухатися до порад влади,  а також поспішати з допомогою потребуючим. Кардинал особливо запевняє у своїй вдячності медичному персоналу, що служить хворим, наражаючи своє життя на небезпеку.