Кардинал Дука протестує проти того, як до Бенедикта XVI поставились в мюнхенській архиєпархії
  • Чтв, 10/02/2022 - 17:18

Кардинал Домінік Дука виступив із протестом проти того, як в мюнхенській архиєпархії поставились до Бенедикта XVI. Примас Чехії публічно закликав архиєпископа Мюнхена і Фрайзинга, місцеву курію та главу Єпископату Німеччини взяти на себе відповідальність за знеславлення і заплямлення репутації Папи-емерита.

Заява кардинала Дуки є реакцією на лист Бенедикта XVI та доданий до нього аналіз, в якому юристи, співпрацівники Папи-емерита, крок за кроком відкидають виставлені йому закиди, що містяться в рапорті про зловживання в мюнхенській архиєпархії. Кардинал Дука не добирає слів. Ситуацію, що склалась, називає другою мюнхенською зрадою, порівнюючи її до мирної конференції в Мюнхені у 1938 році, на якій Чехословаччину зрадили західні держави. За мотто своєї заяви примас Чехії обрав слова свого героїчного попередника кардинала Берана: «Не мовчи, архиєпископе!». Кардинал Дука відповідає на них, звертаючись сам до себе: «Старий кардинале, не можеш мовчати, мусиш кричати!».

Після того він визнає, що спосіб, в який мюнхенська архиєпархія потрактувла рапорт, є для нього одним із найбільших здивувань, які він пережив у Католицькій Церкві. Він наголошує, що Бенедикта XVI там очорнили і безпідставно звинуватили. Не дозволено, щоб цей рапорт був потлумачений на його користь. Мабуть, він коштував сотні тисяч євро, бо взагалі не враховує можливості помилування. Я запитую, що це має означати? – додає кардинал Дука. Він зазначив, що в особливий спосіб розгляне ставлення до цієї справи у статті на шпальтах німецького видання «Die Tagespost».

Старому кардиналу, як сам про себе каже архиєпископ Праги, у квітні виповниться 79 років. І хоча він вже майже чотири роки тому подав у відставку, Папа Франциск не спішить відкликати його. За часів комунізму, як домініканець, засуджений за нелегальне душпастирство, у в’язниці потоваришував із Вацлавом Гавелом.