Кардинал Дзен: для збереження свободи Гонконгу потрібна єдність усього суспільства
  • Срд, 25/05/2016 - 12:41

Гонконгський єпископ-емерит кардинал Джозеф Дзен вважає помилкою рішення Федерації студентів Гонконгу не брати участь у жалобних заходах на згадку про загиблих на площі Тяньаньмень у Пекіні. Про це інформує агенція «AsiaNews». 

Вперше за 27 років, які минули з часу трагічних подій у китайській столиці, коли комуністичний уряд криваво придушив маніфестації молоді на площі Тяньаньмень у Пекіні, Федерація студентів заявила, що не братиме участь у жалобних заходах, які щорічно відбуваються в Гонконзі у ніч з 3 на 4 червня у парку Вікторії, а куди приходять сотні тисяч громадян Гонконгу.

Федерація студентів Гонконгу заявила, що вона концентрується на збережені свободи в середині Гонконгу і не провадить боротьбу за демократизацію материкового Китаю. 

Кардинал Дзен вважає таке рішення Федерації помилковим. Кардинал назвав боротьбу за збереження демократії в Гонконзі без боротьби за демократизацію материкового Китаю нереальною. Кардинал наголосив, що Гонконг – це частина Китаю і тут не може бути жодної дискусії. 

«Сумно те, що їм не вистачає зрілості. Щоб зрозуміти, що саме сьогодні, більш, як до тепер нам потрібна єдність і співпраця, щоб виграти велику і затяжну боротьбу за демократію» - заявив кардинал Дзен, - «Молодь стверджує, що вона відрізняється від старшого покоління, але без старшого покоління Пекін уже давно би повністю поглинув Гонконг і демократію в ньому».

Довідка

Гонконг – бувша колонія Великобританії, зараз – особливий адміністративний район Китаю. Після передачі Великобританією Гонконгу КНР пекінський уряд не припиняє спроб звернути демократичні свободи у Гонконзі. Тільки затята боротьба громадян Гонконгу та зацікавленість Пекуну в економічній стабільності Гонконгу, поки що, стримують намагання Пекіну згорнути демократію в Гонконзі. Католики становлять 7,7% населення Гонконгу.